tiistai 22. helmikuuta 2022

Holly Bourne: Syitä itkeä julkisesti

 

Alkuteos: The Places I’ve Cried in Public (2019)

Kääntäjä: Kristiina Vaara

Lukija: Emma Louhivuori

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 44min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512419678

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 11. Kirjassa tapahtumia ei kerrota aikajärjestyksessä (11/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 5, 13, 22, 28, 29 ja 43

*Se näytti rakkaudelta. Se tuntui rakkaudelta. Mutta tämä ei ole rakkaustarina.

Amelie tutisee keskellä yötä vanhalla penkillä, siellä missä kaikki alkoi, ja yrittää tajuta mitä oikein tapahtui.

Kaikki alkoi Amelien uuden koulun kykyjenetsintäkilpailuista, joissa hän valloitti lauluntekijätaidoillaan niin yleisön kuin rock-bändin hurmurisolistin, Reesen. Aluksi kaikki meni kuin lauluissa. Mutta kuuluuko rakkauden todella sattua niin lujaa?

Pyyhkiäkseen kyyneleensä ja päästäkseen eteenpäin Amelie käy läpi heidän tarinaansa niiden paikkojen kautta, joissa hän päätyi itkemään julkisesti.*



Syitä itkeä julkisesti on kirja joka pysäytti minut. Se on kaunis, koskettava ja paikoitellen todella, todella ahdistava. En suosittele sitä herkille, mutta niille, joilla kantti kestää, on tässä teos, joka kannattaa ehdottomasti lukea!

Tarina on kerrottu niin, että nykyinen Amelie alkaa vierailla niissä paikoissa, joissa hän on joutunut itkemään. Hän pohtii nykyistä tilannetta ja kuvaa sitä, kuinka kauniisti alkanut tarina päätyikin lopulta moniin, moniin kyyneliin ja Amelie itse aikamoiseen … noh, tilanteeseen. Kerronta on kaunista ja elävää. Nuoren naisen tunteet tosia ja aitoja. Samalla huomaa että itse alkaa huutamaan Amelielle varoituksia, joita tämä ei tietenkään kuuntele.

Amelie on sydäntälämmittävä päähenkilö. Nuori ja hauras. Häntä tekisi mieli suojella. Ikävä kyllä se on mahdotonta. Ja kuin huomaamatta sitä havaitsee aavistelevansa pahinta ja ennakoivansa. Liian usein arvaukset osuvat oikeaan. Kirjassa on todella taitavasti käsitelty nuoren tarvetta olla hyväksytty ja rakastettu. Ja kuinka herkästi sitä voidaan käyttää väärin. Kuinka helppoa on särkeä ihminen.

Louhivuoren ääni sopii minusta mainiosti Amelielle. Hyvä suoritus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti