sunnuntai 13. helmikuuta 2022

Greg Ruth & Ethan Hawke: Meadowlark : a coming-of-age crime story


Alkuteos: Meadowlark (2021)

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Sivumäärä: 246

Kustantaja: Grand Central Publishing

ISBN: 9781538714577

Muoto: Sid.

Peukku: ^^b


*A captivating graphic novel from Oscar-nominated actor and writer Ethan Hawke and New York Times bestselling author and illustrator Greg Ruth.


Set against the quiet and unassuming city of Huntsville, Texas, Jack “Meadowlark” Johnson and his teenage son, Cooper, embark on a journey of epic proportions. Told over the course of a single day, this electrifying graphic novel recounts Cooper’s struggle to survive the increasingly catastrophic consequences of his father's mistakes. As Cooper and his father desperately navigate cascading threats of violence, they must also grapple with their own combative, dysfunctional but loving relationship.


Drawing on inspiration from the authors’ childhoods in Texas and their relationships with their own sons, this contemporary crime noir is a propulsive coming-of-age tale of the shattering transition into manhood. While both father and son strive to understand their place in the world and each other’s lives, tension and resentment threaten to boil over. As emotionally evocative as it is visually stunning, this book is a father-son adventure for the ages.*





Meadowlark on kauniisti kuvitettu sarjakuva jonka sivuilla katse lepää. Jos vain kestää roimaa väkivaltaa. Kuvitus on hienoa jälkeä ja siinä käytetty niukka väritys on tunnelmallista. Ihmisten ilmeet välittyvät hienosti ja maisemilla miltei prassaillaan. Yksityiskohdissa ei pihistellä. Näin on myös väkivaltaisten kohtausten kohdalla. Nyrkit viuhuvat, aseet heiluvat ja toisia satutetaan tarkoituksellisesti.


Tarina on sellainen, että se vie mukanaan. Cooper on varsin samaistuttava nuorukainen, poika joka haikailee sankari-isän perään ja kipuilee kasvamisen kanssa. Hänen isänsä taas pyrkii selvittelemään omia sotkujaan, joihin hän tulee vetäneeksi myös poikansa… Näin ollen kaksikko on äkkiä keskellä vankilapakoa ja monia vaaratilanteita, joissa oma henkikulta on alttiina.


Suosittelen toiminnasta ja rikossarjakuvista pitäville.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti