torstai 3. helmikuuta 2022

Ursula K. Le Guin: Kaukaisin ranta

 

Alkuteos: The Farthest Shore (1974)

Kääntäjä: Kristiina Rikman

Lukija: Antti Virmavirta

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 8h 27min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510444924

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Maameren tarinat #3

Peukku: q^^

*Roken lahjakkaan velhon tarina jatkuu amerikkalaiskirjailija Ursula K. Le Guinin (1929-2018) maineikkaan Maameren tarinat -sarjan kolmannessa osassa Kaukaisin ranta, joka palkittiin National Book Awardilla ilmestymisvuonnaan.

Huimien vaellusvuosiensa jälkeen Ged on palannut nuoruutensa opinahjoon, Roken velhokouluun, ja noussut Maameren mahtavimmaksi velhoksi, arkkimaagiksi. Kun Enlandin prinssi Arren tuo hälyttäviä uutisia läntisten velhojen hiipuvista taikavoimista, arkkimaagin itsensä on lähdettävä pitkälle purjehdukselle kukistaakseen pahuuden nousun.

Maameren tarinoita pidetään yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista fantasiasarjoista. Ursula K. Le Guinia on verrattu kertojana J. R. R. Tolkieniin ja C. S. Lewisiin, ja Maameri-kirjojen velhokoulu on epäilemättä innoittanut myös J. K. Rowlingia.*



Kun aikoinaan luin Kaukaisimman rannan se ei ollut suosikkejani. Nyt ymmärsin kirjaa ja sen henkilöitä hieman paremmin kuin silloin.

Arrenin ja Gedin yhteinen matka on vaiheikas ja monipolvinen. Se on matka ihmisyyteen ja omaan kasvuun. Se tutkii ihmismieltä ja siihen olennaisesti kuuluvaa kuolemanpelkoa. Se on kahden miehen retki halki merien ja maiden. Samalla se syventää Maameren maailmaa ja taustalla riehuvien voimien levittäytymistä.

Verkkainen kertomus, jossa on muutamia huippukohtia. Tämä kirja on täynnä ajatuksia ja pohdintaa. Lukijana Virmavirta jatkaa hyvää suoritustaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti