keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Mika Pekkola: Pyhän Antoniuksen tuli

 

Alkuteos: Pyhän Antoniuksen tuli (2016)

Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)

Sivumäärä: 221

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789520114220

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 5. Kirjassa sairastutaan vakavasti (5/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 1, 14, 29, 43, 46

*Romaani mystisestä kulkutaudista joka koetteli keskiaikaista Eurooppaa.

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alueella leviää sairaus, joka suistaa ihmisen järjiltään. Taudin kerrotaan sikiävän syntisestä elämästä. Freiburgin yliopisto lähettää nuoren lääkärin epidemian runtelemaan kaupunkiin hillitäkseen kansan levottomuutta uskonsotien kynnyksellä. Hän joutuu kohtaamaan taudin lisäksi köyhyyden ja sorron synnyttämät ristiriidat sekä inkvisition mahdin.

Pyhän Antoniuksen tuli on paitsi mysteeritarina myös taiten laadittu ikkuna ihmisyyteen ja Euroopan menneisyyteen.*





Kirjan tyyli ja maisemat toivat minulle kovasti mieleen apteekkari Melchiorin, joten jos historiallinen “salapoliisityö” kiinnostaa, voi tässä olla mukava tuttavuus.

Nuori Simon on vasta valmistunut lääkäri ja hänet määrätään tutkimaan kummallista kulkutautia, joka riehuu lähistöllä. Avukseen Simon saa melko erikoisen nuorukaisen nimeltään Peter, joka välillä auttaa häntä pulasta ja välillä taas saattaa sellaiseen. Tosin, onnistuu Simon aika hyvin itsekin sotkemaan välejään melko kärkkään kielensä ansiosta…

Kirjassa tutkimukset on kuvattu hitaasti ja verkkaisesti. Ajan elämästä ja sen aikaisesta tiedosta saa hyvän ja elävän kuvan. Ihan ihmetyttää miten lääkäritkin pohtivat hengen ja paholaisten asioita sairauksissa ja niiden hoidossa… Päästäämpä kirjassa jopa sivuamaan noitaoikeudenkäytejäkin.

Historiasta pitäville. Ei liian dekkarimainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti