lauantai 5. maaliskuuta 2022

Alice Zeniter: Unohtamisen taito

 

Alkuteos: L’art de perdre (2017)

Kääntäjä: Taina Helkamo

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 374

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511333616

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Palkittu, vavahduttava tarina algerialaisesta perheestä, kolmesta sukupolvesta, jotka tekevät tiliä historiansa kanssa - kukin tavallaan

2000-luku, Pariisi. Taidegalleriassa työskentelevä ranskalais-algerialainen Naïma ei tunne perheensä historiaa, koska hänen isänsä ja isovanhempansa vaikenevat menneisyydestään.

Naïman isoisä palveli toisessa maailmansodassa Ranskan armeijassa, mutta joutui pakenemaan Algeriasta vainon vuoksi. Hänen poikansa Hamid, Naïman isä, pyrkii unohtamaan taustansa yrittäessään sulautua ranskalaiseen yhteiskuntaan. Kun Naïma kohtaa juurensa työmatkalla Algeriassa, hänen pirstaleinen minuutensa alkaa eheytyä.*





Kirja on jaettu kolmeen osaan. Näissä kaikissa on taustalla sama kertojan ääni, joka summaa ensin Alin, sitten Hamidin ja lopulta Naïman kokemuksia ja elämää. Kertomuksen taustalla seurataan Naïman ajatuksia ja sitä, miten hän vähitellen alkoi kiinnostumaan sukunsa historiasta, josta hän ei ikinä tule saamaan kokonaista käsitystä, sillä sekä Ali että Hamid vaikenevat menneisyydestään. Lukijalle miesten menneisyys ja kokemukset taas valkenevat kertojan kautta.

Historia tarinan taustalla on järkyttävä. Se puhuttelee ja koskettaa, sillä sen on varsin helppoa uskoa olevan totta. Varmasti monella on samanlaisia kokemuksia ja muistoja, pelkoja. Hidas kerronta on omalla tavallaan kiehtova, mutta tyly.

Kulttuurien ja historian ystäville. Kirja, joka vaatii aikaa ja pohdintaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti