keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Hallie Rubenhold: Viisi

 

Alkuteos: The Five: The Untold Lives of the Women Killed by Jack the Ripper (2019)

Kääntäjä: Mari Janatuinen

Lukija: Karoliina Kudjoi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 41min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789523006317

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 15. Kirja käsittelee aihetta, josta haluat tietää lisää (15/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 5, 7, 8, 14, 16, 29, 32 ja 43

*Polly, Annie, Elizabeth, Catherine ja Mary Jane eivät koskaan tavanneet, mutta he ovat kuuluisia samasta syystä: heidät murhattiin Lontoon Whitechapelissa vuonna 1888. Murhaaja muistetaan kautta maailman, naiset leimattiin “vain prostituoiduiksi”.

Viisi on järisyttävä teos näiden naisten todellisesta elämästä. Historioitsija Hallie Rubenhold vie viktoriaanisen Lontoon kurjimmille kaduille ja yhteiskuntaan, joka nopeasti nujersi köyhän naisen. Silti Polly, Annie, Elizabet, Catherine ja Mary Jane yrittivät: he pitivät kahvilaa, muuttivat maaseudulle, sinnittelivät nyrkin ja hellan välissä, lauloivat kadunkulmissa, uskaltautuivat siirtolaisiksi ja pakenivat ihmiskauppiailta.

On aika kuulla tarinat, jotka ovat 130 vuodeksi jääneet Viiltäjä-Jackin varjoon.

Lontoolainen Hallie Rubenhold on kirjoittanut useita tietokirjoja menneisyyden naisista. Baillie Gifford -palkinnon voittanut Viisi on noussut arvostelu- ja myyntimenestykseksi, ja siitä on tekeillä televisiosarja.*




Tässä on melkoinen tietopaketti, joka nappaa mukaansa ja kuvaa hienosti näiden naisten elämää. Kutakin naista on käsitelty omassa osassaan ja tutuiksi tulevat heidän elämänsä ja perhetaustansa niiltä osin kuin mitä on mahdollista. Mukana on myös “yhteenveto” tapauksista. Heidän kuolemiaan ja niiden yksityiskohtia ei sen sijaan puida ollenkaan. Sille on varattu muita paikkoja. Tämä kirja on kertomus elämistä ennen kuolemaa. Se on hienoa, vaikkakin järkyttävää. Näiden viiden naisen elämät eivät nimittäin ole olleet mitenkään helppoja. Ne ovat täynnä vaikeuksia, köyhyyttä ja kärsimystä. Toki mukana on myös hetkittäistä onnea ja rakkauttakin.

Hienosti toteutettu kirja. Todella mielenkiintoinen ja aivan varmasti erilainen. Kudjoi lukee hyvin ja häntä on miellyttävä kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti