keskiviikko 2. maaliskuuta 2022

Karen M. McManus: Yksi meistä on seuraava

 

Alkuteos: One of Us Is Next (2020)

Kääntäjä: Inka Parpola

Lukija: Anniina Piiparinen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 8min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510448502

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2022: 13. Lasten- tai nuortenkirja, joka on julkaistu 2000-luvulla (13/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 7, 8, 19, 22, 28 ja 43

*Totuus vai tehtävä?

Kumman sinä valitsisit: nöyryyttävän salaisuuden paljastumisen vai kohtalokkaan vaarallisen tehtävän?

Bayview’n lukiota alkaa piinata uusi oppilaiden menneisyyttä syynäävä painajainen. Tällä kertaa kyseessä on peli – totuus vai tehtävä.

Kun ensimmäinen uhri ei halua pelata, hänen puolestaan valitaan totuus. Erityisen synkkä paljastus tekee kerralla selväksi, että tässä pelissä valitaan aina tehtävä.

Lopulta peliin mukaan pakotetut joutuvat taistelemaan jopa hengestään. Nuoret ovat omillaan, sillä Maeve on oppinut sisarensa Bronwenin kohtalosta: poliisin apuun ei kannata luottaa.

Toisessa suomennetussa romaanissaan Karen M. McManus palaa menestyskirjansa Yksi meistä valehtelee miljööseen, ja tarina tempaa lukijat imuunsa samaan tuttuun tapaan. Tällä kertaa kierrokset ovat vielä kovemmat ja lopputulos todella järkyttää.*



Jännittävä ja kutkuttava nuortenkirja, jossa epäilykset kalvavat ja nuorten julmuus kauhistuttaa.

Kirjassa on kolme kertojaääntä. Maeve, Nox ja Phoebe. Maeve ja Nox ovat pitkän linjan ystäviä, kun taas Phoebe tulee heille läheisemmäksi vasta pelin alettua. Kullakin nuorista on oma tapansa katsoa maailmaa ja heidän oma yksityinen elämänsä värittää tapahtumia. Kerronnan vaihdokset on valittu hyvin ja erilaiset näkökulmat avaavat lukijalle/kuuntelijalle hienon tilaisuuden analysoida tapahtumia. Nämä tapahtumat laittavat myös ystävyyksiä koetukselle ja saattavat nuoria vaaraan.

Kirjassa kuvataan hyvin nuoren elämää ja sen vaikeuksia. Osa mukaan tulevista teemoista on myös varsin rankkoja, joten mistään kepeästä jännäristä ei ole kyse. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan kirjailijan teokseen Yksi meistä valehtelee ennen tätä. Sen verran samoja hahmoja sivuilla vilahtelee ja tuon kirjan tapahtumiin viitataan.

Kiinnostava ja jännittävä kirja, jossa on hyvät hahmot. Lukijana Piiparinen suoriutuu hienosti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti