tiistai 15. maaliskuuta 2022

Tom Chatfield: Tämä on Gomorra

 

Alkuteos: This is Gomorrah (2019)

Kääntäjä: Tuukka Pekkanen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Sivumäärä: 237

Kustantaja: Bazar

ISBN: 9789522797728

Muoto: e-kirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Hallitse verkkoa, hallitse maailmaa

Tom Chatfieldin piinaava trilleri paljastaa, miten helposti ihmiselämän voi tuhota vain muutamalla klikkauksella.

Elantonsa hakkeritaidoillaan tienaava lontoolainen Azi Bello on kasvanut tietokoneiden ympäröimänä. Hän tietää, kuinka arvokasta yksityisyys on maailmassa, jossa teknologian pimeä puoli tekee julmimmatkin mieliteot mahdollisiksi. Pimeässä verkossa huumeet, aseet, pornografia, elämä ja kuolema ovat kaikki kaupan, ja kyseessä ovat ostajan markkinat.

Azin verkkoon luoma todellisuus törmää reaalimaailmaan, kun arvoituksellinen nainen nimeltä Munira ottaa yhteyttä tarjoten salaista tietoa ISIS-terroristeista ja jostakin vielä vaarallisemmasta, josta ei tiedetä muuta kuin nimi - Gomorra.

Sotkeutuessaan kansainvälisten salaliittojen verkkoon Azi ja Munira joutuvat työskentelemään yhdessä pysyäkseen elossa ja selvittääkseen kaikista suurimman arvoituksen: mikä on Gomorra?

Tom Chatfieldin Tämä on Gomorra vie lukijan Lontoosta Berliinin ja Ateenan kautta sodan runtelemaan Syyriaan ja Los Angelesiin saakka. Piinaava ja iskevä trilleri paljastaa, miten helposti ihmiselämän voi tuhota vain muutamalla klikkauksella.*




Kirjan takakansi on jonkin verran harhaanjohtava. Kirja kun ei vie Azia ja Muniraa kaikkialle, vaikkakin moneen paikkaan kyllä. Osa kirjan tapahtumista seurataan toisten ihmisten kautta. Suurimman osan ajasta tapahtumia seurataan Azin matkassa, mutta myös nuori terroristi avaa tapahtumia. Kaikki kertojan vaihdokset eivät oikein toimi ja joskus tuntuu siltä, että kirjailija itsekään ei tiedä millä nimellä kutakin tulisi kutsua. Tämä johtuu esimerkiksi Azin ja Muniran käyttämistä netin nimimerkeistä.

Kirjan juoni on sinällään ihan kiinnostava. Siinä leikitellään hakkerien ja valtion tyyppien välisellä kilpailulla ja taidolla. Päädytään yllättäviin tilanteisiin ja paetaan henkensä kaupalla. Painopisteet löytyvät myös ystävyydelle ja luottamukselle. Kuinka paljon voi luottaa ihmiseen, jonka on tuntenut vain verkossa? Mutta… Ainakin näin tavallisen tallaajan kautta monet juonen palaset ovat aika epäuskottavia. Ainakin toivon, ettei kukaan voi hallita asioita niin tehokkaasti kuin mitä kirjassa on mahdollista.

Henkilöhahmot jäävät aavistuksen yksipuolisiksi. Mukaan on pyritty laittamaan muistoja Azin nuoruudesta ja hänen tiestään hakkeriksi. Ne tarjoillaan aina kuin lautasella juuri kun se tuntuu tarpeelliselta. Muutenkin kirjan kieli on yksi sen heikkouksista. Paikoitellen se on sujuvaa, mutta monesti tulee pieniä “tökkäyksiä”. Tietoja paljastetaan aina juuri täsmällisellä hetkellä, eivätkä henkilöhahmot pääse kasvamaan.

Ihan kiinnostava, mutta olisi ehkä kaivannut vielä jotain lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti