maanantai 7. maaliskuuta 2022

John Verdon: Syntipukki


Alkuteos: White River Burning (2018)

Kääntäjä: Marja Luoma

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 18h 4min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512418909

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Dave Gurney #6

Peukku: ^^b


*NYPD:n entisen murhatutkijan Dave Gurneyn viiltävää älyä ja tarkkoja vaistoja tarvitaan, kun poliittisesti arkaluontoinen murha suistaa White Riverin kaupungin kaaokseen.


Jännitteet kaupungin poliisivoimien ja mustien aktivistien välillä ovat kiristyneet päivä päivältä. Räjähdysherkkä tilanne leimahtaa ilmiliekkeihin, kun tuntematon tarkka-ampuja surmaa aktivistien mielenosoitusta valvomassa olleen poliisin. Kaupunki jakautuu kahteen leiriin, ja koston kierre on valmis.


Gurney huomaa pian, että kostomurhiksi oletetuissa tapauksissa on piirteitä, jotka eivät käy yksiin virallisen selityksen kanssa. Kun hän kyseenalaistaa verilöylyn motiivit, hänet siirretään sivuun tutkinnasta. Gurney jatkaa tapauksen selvittämistä omin päin - poliisivoimien vastarinnasta ja vaarallisten fanaatikkojen uhkauksista huolimatta.


Ehtiikö Gurney saada murhaajan kiinni ennen kuin likaiset salaisuudet tuhoavat koko White Riverin kaupungin?*




Kirjassa on monia trikkereitä, jotka iskevät varsinkin niihin, joita mustien oikeudet kiinnostavat. Mukana on useita avoimesti rasistisia henkilöitä, jotka eivät epäile tuoda ajatuksiaan julki. Tähän kannattaa varautua. Onneksi “hyvikset” eivät ole näitä.


Poliisien ampuminen. Mustien oikeudet. Siinä on jo melkoinen paletti. Johon heitetään mukaan vielä hiukan korruptiota ja aika paljon oman edun tavoittelua. Ja vielä vähän jotain muuta… Kokonaisuus on kiehtova soppa, jota hämmennetään useampaankin kertaan moneen eri suuntaan. Lukiessa/kuunnellessa saa olla tarkkana, eikä sivupoluille joutuminen ole mikään yllätys. Juoni on niin kiero, että jopa Gurney on osittain vajoamassa siihen!


Loistava ja mukaansatempaava. Hienoja henkilöhahmoja ja yllättävä loppu. Pitkänen on lukijana nappi valinta.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti