torstai 26. tammikuuta 2023

Elina Pitkäkangas: Sang


Alkuteos: Sang (2022)

Lukija: Anssi Niemi

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 18h 47min

ISBN: 9789510484579

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Sarjamerkintä: ?

Peukku: ^^b



*”Niin kauan kuin Qiu lentää vuorisolassa, minulla on mahdollisuus tuntea vielä häivähdys kotia.”


Eeppinen romaani vallasta ja rakkaudesta kuvitteellisessa tulevaisuuden Itä-Aasiassa lumoaa ensimmäisiltä sivuilta alkaen. Kun ihmisarvoa määrittää raha ja onnellisuutta perhe, mitä jää jäljelle kun ne riistetään?


Koukuttava fantasiaromaani vie kylmiin vuoristoihin ja hiostaviin kaupunkeihin, äänekkäille basaareille ja hovin yltäkylläisiin saleihin, Mustien sateiden jälkeiseen maailmaan, jossa ihmisarvo mitataan rahassa.


Kong Dawei, köyhän vuoristokylän totinen nuorukainen, ajautuu onnettoman tapahtumaketjun seurauksena valtakunnan eteläiseen pääkaupunkiin, jota hallitsee julma matriarkka. Kun enempää menettävää ei enää ole, Daweila on vain yksi päämäärä: päästä takaisin rakkaidensa luokse hinnalla millä hyvänsä.


Elina Pitkäkangas on tamperelainen kirjailija ja aktiivinen nuortenkirjallisuuden puolestapuhuja. Aiemmin neljä romaania julkaissut Pitkäkangas tuottaa kirja-aiheisia videoita muun muassa TikTokiin ja Youtubeen.*



Kiehtova fantasiatarina ammentaa aasialaisesta kulttuurista ja mytologiasta sekä yhdistää siihen hienosti pieniä ripauksia fantasiaa ja dystopiaa. Tässä kertaalleen tuhoutuneessa maailmassa elää omanlaistaan taikuutta, joka lumoaa lukijansa.


Dawei on tarinan alkaessa vasta puolessa välissä toista kymmentään, eikä hänen elämänsä ole ollut helppoa. Hän ja hänen veljensä ovat jääneet orvoiksi ja päätyneet asumaan "tädin" luo. Kaksikko elättää itseään toimimalla kuriireina, kuljettaen milloin mitäkin. Heillä on kuitenkin kiire, sillä vanhemman veljen kansalaisvelka on pian lankeamassa maksuun... Tästä syystä Dawei päätyy epätoivoiseen ratkaisuun, joka muuttaa kaiken. Äkkiä nuorukainen huomaa olevansa kaukana kotoa, rakkaistaan ja tutuista asioista. Hän joutuu rakentamaan koko identiteettinsä uudelleen.


Pitkäkangas kuvaa upeasti kulttuuria, maailmaa ja ihmisten tapaa elää. Dawein ääni on vahva ja kaunis. Hänessä on kunniaa ja voimaa, jotka saavat lukijan todella välittämään. Pojan niskaan kasataan melkoisesti asioita. Tuntuu, että jopa liikaakin. Toivottavasti kenelläkään ei oikeasti ole yhtä huonoa tuuria. Osa asioista on nimittäin todella kauheita. Vaikeuksista huolimatta Dawei onnistuu kuitenkin säilyttämään sielunsa ytimen ja uskonsa rakkauteen.


Sang on upea kertomus. Siinä on voimaa ja väkevyyttä. Se vetää mukaansa. Toivon todella, ettei Dawein tarina pääty tähän, vaan saamme tietää vielä lisää tästä kauniista ja kiehtovasta maailmasta.


Niemi lukee upeasti. Hänen pehmeää ääntään on todella miellyttävä kuunnella.

1 kommentti: