tiistai 3. tammikuuta 2023

Jo Nesbø: Lepakkomies

 

Alkuteos: Flaggermusmannen (1997)

Kääntäjä: Outi Menna

Lukija: Jukka Pitkänen

Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)

Kustantaja: Johnny Kniga

Kesto: 14h 22min

ISBN: 9789510415801

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Sarjamerkintä: Harry Hole #1

Peukku: q^^


*Harry Hole -sarjan kova avaus!

Lepakkomies palkittiin aikanaan sekä Norjan että Pohjoismaiden parhaana rikosromaanina.

Rikostutkija Harry Hole on lähetetty Australiaan tutkimaan nuoren norjalaisnaisen murhaa. Työparikseen hän saa aborginaali Andrew Kensingtonin, josta tuntuu kehittyvän Holelle myös ystävä. Kun ratkaisu vaikuttaisi olevan käden ulottuvilla, paljastuu, ettei mikään ole aivan sitä miltä näyttää. Holen omat menneisyyden haamut tunkeutuvat esiin, ja soppaa hämmentää vielä ihastuminen ruotsalaiseen tyttöön.

Jo Nesbø on noussut ensin johtavaksi norjalaiseksi rikoskirjailijaksi Harry Hole -romaaneillaan, sitten johtavaksi pohjoismaiseksi kirjailijaksi. Tänä päivänä hän kamppailee jo tasapäisesti muutaman muun kirjailijan kanssa maailman suosituimman kirjailijan tittelistä. Aika velikulta!*


Olen joskus lukenut jonkun Harry Hole -dekkarin. Viimein päätin aloittaa sarjan alusta. Ja huomasin, että asiat ovat aikalailla erilaisia kuin mitä muistin tai olin tiennyt.

Vaikka Harry onkin toisella puolen maailmaa, on hänessä jotain särmää. Tässä vaiheessa hän on vielä enemmän tai vähemmän kunnollinen virheistään huolimatta. Tapausta hän tutkii tarkasti ja havainnoiden. Samalla hän kuitenkin on myös tunteidensa vietävänä. Niin hyvässä kuin pahassakin. Minulle tärkeää on se, että tässä sukelletaan myös miehen menneisyyteen ja niihin demoneihin, jotka häntä piinaavat. Sankarin taustaan paneudutaan kivasti käsillä olevan tapauksen reunamilla.

Norjalaisnaisen murha ei ole niin yksinkertainen kuin miltä on vaikuttanut. Alkaa paljastua, että kyseessä on enemmän kuin yksi murha. Ehkä jopa sarjamurhaaja? Mutta tässä sarjamurhaajassa on jotain kummallista... Kuten myös Harryn työparissa. Oikeastaan kok kaupunki tuntuu jokseenkin kummalliselta erikoisine asukkaineen.

Kerronta etenee hyvin. Henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja tapahtumat jännittäviä. Yksityiskohdissa ei ole säästelty. Hyvää pohjoismaista jännitystä.

Pitkänen lukee hyvin ja vakuuttavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti