torstai 19. tammikuuta 2023

Que Mai Nguyen Phan: Vuorten laulu


Alkuteos: The Mountains Sing (2020)

Kääntäjä: Elina Salonen

Lukija: Hannamaija Nikander

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Sitruuna Kustannus

Kesto: 10h 56min

ISBN: 9789527471364

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2023: 2. Kirja kertoo lapsesta ja isovanhemmasta (2/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 5, 10, 13, 16, 18, 20, 29, 30 ja 40



*Hanoi, 1972. Tyttö ja isoäiti tarrautuvat toisiinsa amerikkalaisten pommien sataessa heidän väliaikaisen suojansa ulkopuolella. Tytön vanhemmat ovat lähteneet taistelemaan sotaan, joka repii sekä hänen maansa että hänen perheensä.


Vanhempien paluuta odottaessa isoäiti tekee kaikkensa saadakseen tytön ajatukset muualle ja hän päättää jakaa Huongille elämäntarinansa. Hän paljastaa tarkoin varjeltuja salaisuuksiaan ja antaa tytölle arvokkaita oppitunteja elämästä; ei pelkästään selviytymisestä vaan siitä, kuinka elää rohkeasti, kunniakkaasti ja myötätuntoisesti.


Tytön ja isoäidin mukana pääsemme unohtumattomalle matkalle Vietnamin tuskaisen 1900-luvun historian läpi. Heidän uhmakkuutensa, päättäväisyytensä, toivo ja odottamaton ilo tarttuvat myös lukijaan.


Esikoisromaani Vuorten laulu on erittäin koskettava romaani monimutkaisista perhesuhteista ja sodan tuhoisista seurauksista. Romaani herättää henkiin konfliktin inhimilliset kustannukset vietnamilaisten näkökulmasta ja osoittaa ystävällisyyden ja toivon todellisen voiman.


Kirja on voittanut lukuisia palkintoja, kuten Dayton Literary Peace Prize 2021, Blogger’s Book Prize 2021 ja International Book Awards 2021. Oikeudet on myyty lähes 20 kielelle.*



Tämä kirja elää useammalla eri aikatasolla. Yhdellä tasolla teini-ikäinen ja vähitellen varttuva Huong kertoo elämästään isoäitinsä kanssa Hanoissa, jossa sota ja sen seuraukset näkyvät. Jokapäiväinen elämä on taistelua ja selviytymistä. Sekä odotusta. Ketkä perheen jäsenistä palaavat ja ketkä eivät? Miten voi oppia antamaan anteeksi ja elämään uudelleen muotoutuvassa maailmassa? Toisella tasolla taas Huongin isoäiti kertoo tyttären tyttärelleen elämäntarinaansa, joka on täynnään niin iloa kuin suuria vaikeuksia ja menetyksiäkin. Nämä kaksi kertojaääntä vuorottelevat sopuisasti ja rakentavat kokonaisuuden joka on koskettava, kaunis ja karu. Siinä maistuu elämä ja sen monet sävyt.


Perheen tarinaan mahtuu iloa, surua, epätoivoa, vihaa, katumusta, häpeää, rakkautta, toivoa... Se kuvaa elävästi ja värikkäästi elämää muuttuvassa yhteiskunnassa ja sodan keskellä. Koskettava ja kaunis tarina, joka vie mukanaan.


Nikander lukee hyvin ja varmasti. Hänen äänensä on pehmeä ja sopii minusta hyvin tähän teokseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti