tiistai 24. tammikuuta 2023

Lina Areklew: Juhannusruusut


Alkuteos: Ur askan (2020)

Kääntäjä: Laura Kulmala

Lukija: Satu Paavola

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 9h 32min

ISBN: 9789520432386

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Sarjamerkintä: Ulvönin murhat #1

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 3. Kirjan nimessä on kasvi (3/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 8, 40 ja 46*Tunnelmallinen ja koukuttava dekkarisarjan avaus murhan varjostamasta juhannuksesta.


Juhannusruusut aloittaa Ruotsin idylliselle Korkearannikolle sijoittuvan Ulvönin murhat -sarjan, joka yhdistelee onnistuneesti jännitystä ja ihmissuhteita. Synkkiä tapahtumia ratkovat kotiseudulleen palannut poliisi ja Estonialta pelastunut mies, joka etsii totuutta.


Fredrik Fröding on elämässä pettynyt entinen poliisikokelas, joka menetti perheensä Estonialla ja etsii edelleen hukkunutta veljeään. Sofia Hjortén on rikostutkija, joka on palannut kotiseudulleen tehtyään uraa Tukholmassa. Viisitoista vuotta sitten heillä oli lyhyt suhde. Nyt heidän tiensä kohtaavat juhannuksena Ulvönin saarella. Sofia tutkii raakaa murhaa, Fredrik on ainoa epäilty.


Lina Areklew (s.1979) on ruotsalainen kirjailija, joka ennen kirjailijanuraansa työnskenteli muun muassa projektipäällikkönä ja kustannustoimittajana. Hän asuu perheensä kanssa Tukholmassa, mutta vietti lapsuutensa Korkearannikon idyllisessä saaristossa, jonne myös Juhannusruusut sijoittuu. Juhannusruusut on Areklewin esikoisromaani ja se aloittaa uuden, jännitystä ja ihmissuhteita yhdistelevän Ulvönin murhat -sarjan.*


Tässä esikoisromaanissa on mahdollisuuksia. Se etenee hyvin, siinä on kiintoisia henkilöhahmoja, pieniä yllätyksiä, nätti miljöö, mutta myös joitain pieniä ennalta-arvattavuuksia. Kokonaisuus on kuitenkin mukava ja vetävä, joten ainakin minä jään odottamaan mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tapahtumien keskiössä on pieni saari, jossa on vakituisia asukkaita noin kolmisen kymmentä. Lähellä, mantereen puolella asuu toki monia, jotka päivittäin käyvät esimerkiksi töissä saarella. Miljöö on herttainen ja kirjasta henkii pienen paikkakunnan tuntu. Myös se, miten kaikki tuntuvat tuntevan toisensa ja miten yhteisö pitää yhtä.

Kirjassa seurataan tapahtumia sekä Sofian että Fredrikin mukana. Kummallakin on omat ongelmansa, oma menneisyytensä, joka kuitenkin myös hetkeksi on liittynyt toisiinsa. Nyt sattuma johdattaa heidät samaan paikkaan ja kumpikin alkaa tahollaan tutkimaan tapausta. Sofia ihan työnsä puolesta, Fredrik pelastaakseen oman nahkansa. Näille kahdelle pohjustetaan myös suhdetta, eikä mitenkään hienovaraisesti...

Juoni on hyvä. Se etenee sopivalla vauhdilla ja paljastaa kivasti uusia asioita ja leikittelee tapauksella. Etenkin kun mukaan alkaa tulla tapahtumia menneisyydestä. Näin lukija/kuuntelija johdatetaan epäilemään milloin minkäkinlaisia vaihtoehtoja ja motiiveja. Lopussa odottaa yksi tai kaksi yllätystä.

Mukava aloitus sarjalle, joka ei vaikuttanut liian väkivaltaiselta tai ylitseampuvalta. Tässä on rauhallista menoa ja välillä tunnelmointiakin. Rauhallisempien jännärien ystäville.

Paavola lukee minusta mukavasti. Hänen äänensä sopii tälle sarjalle.

1 kommentti: