maanantai 30. tammikuuta 2023

Madeline Miller: Kirke

 

Alkuteos: Circe (2018)

Kääntäjä: Irmeli Ruuska

Lukija: Krista Putkonen-Örn

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Kesto: 16h 25min

ISBN: 9789510462874

Muoto: e-äänikirja (Storytel)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 4. Kirja, jonka aioit lukea viime vuonna (4/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 1, 6, 10, 18, 20, 29, 37, 38, 40 ja 46


*Kirken tarina omin sanoin kerrottuna – tulossa HBO:n sarjana.

Kirke tunnetaan naisena, joka taikavoimillaan muutti Odysseuksen miehet sioiksi. Nyt hän yllättää lumoavan aikuisten sadun keskushenkilönä.

Kirke, auringonjumalan tytär, ei ole kotonaan jumalten maailmassa. Hän siirtyy ihmisten pariin ja vasta siellä löytää todelliset voimansa. Medeline Millerin uudelleenkerronta Odysseian tarinasta ei koskaan vääristele suuren seikkailun tapahtumia, vaan tuo näkyviin yksityiskohtia, joita ei ole aikaisemmin huomattu. Kirke ei ole vain pahamaineinen noita vaan myös nainen ja äiti. Tarinankerronnan riemujuhlaa vahvalla feministisellä otteella!

Madeline Miller syntyi Bostonissa ja opiskeli antiikin kieliä Brown Universityssa. Hän on opiskellut myös draamaa, etenkin antiikin tekstien muutamista nykyaikaisiin muotoihin. Hän asuu nykyisin Cambridgessa Massachusettsissa, missä kirjoittaa ja opettaa lukiolaisille latinaa, kreikkaa ja Shakespearea. Vuonna 2012 hänen esikoisromaaninsa Akhilleen laulu voitti The Orange Prize -kirjallisuuspalkinnon.*


Minua ovat aina viehättäneet mytologiat. Myös kreikkalaiset mytologiat ovat tuttuja ja vasta vähän aikaa sitten luin myös Odysseian. Siksi tartuinkin tähän kirjaan aika isoin odotuksin. Harmikseni kaikki ei omalla kohdallani osunut ihan nappiin.

Miller on oivaltavasti yhdistänyt asioita toisiinsa ja Kirken elämä on sinällään ihan mielenkiintoista. Silti tuntuu jotenkin uskomattomalta, että hän oikeasti olisi aivan noin naiivi ja helposti luettavissa kuin mitä tarina antaa ymmärtää. Osa hänen käytöksestään ja teoistaan on varsin ymmärrettäviä, osa ei niinkään. Lisäksi näitä "pakollisia" romansseja... Noh, kai ne ovat ihan sallittavissa.

Kokonaisuus on mukava ja leppoisa. Todellakin satu, sillä oikein mitään suuria jännitteitä ei pääse syntymään. Monet asiat kun ovat jo tiedossa myyteistä. Viihdyttävä.

Yleensä olen pitänyt Putkonen-Örnistä lukijana. Tällä kertaa olen hieman epävarma. Hän ei ehkä ollut aivan nappivalinta Kirken ääneksi. Onneksi hän kuitenkin lukee muuten hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti