maanantai 14. huhtikuuta 2014

Jack London: Call of the Wild & White Fang

Alkuteos: Call of the Wild (1903) & White Fang (1906)
Ilmestymisaika: 1992 (ko.painos)
Sivumäärä: 225
Kustantaja: Wordsworth Editions Ltd
ISBN: 1-85326-026-6
Muoto: Pokkari
Sarjamerkintä: Wordsworth Classics

*Call of the Wild (1903) and White Fang (1906) vividly describe the brutal and vigorous life of the Far North. Call of the Wild describes the extraordinary adventures of a dog who wscapes civilization to lead a wolf pack, whereas White Fang is a moving account of a ferocious wolf who is tamed as he learns to love and trust his master.

At one level these stories are ‘ripping yarns’, at another, London utilizes ideas of some of the most influencial scientific and socialist thinkers of his day. He related Charles Darwin’s theories of ‘the survival of the fittest’, the theme of instinct and the laws of social behavior to his work. However, it is London’s ability to relate his stories to universals that ultimately ensure their timeless appeal.*



Lueskellessani, tuntui siltä, että Call of the Wild olisi ollut minulle ennestään tuttu. Tarina on kaunis ja koskettava ja jokseenkin surullinenkin. Itse ainakin huomasin toivovani, että se olisi päättynyt toisin. Sen sijaan White Fang oli itselleni täysin tuntematon entuudestaan. Tarina oli aivan erilainen kuin mitä olin kuvitellut niiden tietojen pohjalta mitä minulla oli samannimisestä televisiosarjasta. Se on paljon raaempi ja brutaalimpi, jopa tyly. Silti se on rehellinen.

London osaa kirjoittaa kauniisti ja kuvailevasti. Hänen tyylinsä on hyvin realistinen ja sinällään miellyttävä lukea. Jostain syystä kuitenkin juuri White Fang takkusi itselläni kovastikin. En kaikesta huolimatta tuntunut pääsevän tekstiin sisälle, vaan muutamiakin kertoja jouduin vähän pakottamaan itseäni eteenpäin. Joissain toisissa kohdissa taas suorastaan ahmin sivuja eteenpäin. Molemmat ovat kuitenkin ehdottomasti tutustumisen arvoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti