perjantai 31. tammikuuta 2020

Stuart MacBride: 22 Dead Little Bodies

Alkuteos: 22 Dead Little Bodies (2015)
Ilmestymisaika: 2015 (ko.painos)
Sivumäärä: 336
Kustantaja: HarperCollinsPublisher
ISBN: 9780008141776
Muoto: e-kirja (Kindle)
Sarjamerkintä: Logan McRae -novelli
Peukku: ^^b
Huom: järjestyksessä novellin The 45% Hangoverin jälkeen, ennen sarjan osaa #9 The Missing and the Dead. Kyseinen e-kirja versio pitää sisällään myös novellit DI Steel’s Bad Heir Day, Stramash ja The 45% Hangover
Lukulistalta: 13


*From the No. 1 bestselling author of The Missing and the Dead comes the short novel: 22 Dead Little Bodies, plus two short stories: Stramash and DI Steel’s Bad Heir Day, and a novella: The 45% Hangover, all featuring his most popular characters - DS Logan McRae and DCI Roberta Steel.


They say ‘small is beautiful’, but as Stuart MacBride demonstrates in these four tales, it can also be dark, violent, disturbing, and sometimes really quite rude.


So pour yourself a wee dram, curl up on the sofa and enjoy DS Logan McRae and his sometime boss, friend, mother substitute, and nemesis, DCI Steel at their best.


Here you’ll find Logan’s week from hell; Steel’s own personal nightmare before Christmas; an explosive shootout on a remote Scottish island; and the ultimate test of their relationship…*




22 Dead Little Bodies on nimensä veroinen pienoisromaani Loganin ja Steelin maailmasta. Asiat ovat hieman muuttuneet. On perustettu yksikkö, joka saa tärkeimmät tapaukset ja Steel työskentelee siellä. Logan taas on jäänyt enemmän “peruspoliisin” puolelle. Eli joutuu luovuttamaan kunnian muualle - Steelille, jos tämä saa päättää.


Loganin viikko on melkoinen. Hän joutuu todistamaan katolta hyppäävän miehen itsemurhan ja jäljittämään tämän vaimoa ja lapsia. Samaan aikaan hänen pitää kestää rouva Blackiä, joka tekee valituksia minkä kerkeää ja kinastelee naapurinsa kanssa. Tähän vielä lisätään kuollut kulkuri, niin tekemistä kyllä riittää. Eikä mukavissa merkeissä. Ainoan valon Loganin elämään tuo onnistunut asuntokauppa, joka ei ehkä sitten kuitenkaan ole sitä, mitä Logan olisi halunnut…


Jännittävä ja yllätyksellinen. Loistava pienoisromaani, joka täyttää mukavasti muutamat kysymysmerkit.

torstai 30. tammikuuta 2020

Stuart MacBride: The 45% Hangover

Alkuteos: The  45% Hangover (2014)
Ilmestymisaika: 2016 (ko.painos)
Sivumäärä: 80
Kustantaja: HarperCollinsPublishers
ISBN: 9780008123277
Muoto: e-kirja (Kindle)
Sarjamerkintä: Logan McRae -novelli
Peukku: ^^b
Huom: järjestyksessä Logan McRae #8 Close to the Bone jälkeen
Hyllynlämmittäjä: 4
Lukulistalta: 12


*It’s the night of the big Referendum, and all Acting Detective Inspector Logan McRae has to do is find a missing ‘No* campaigner. Should be easy enough…


But, as usual, DCI Steel has plans of her own. As the votes are counted there’s trouble brewing in the pubs and on the streets of Aberdeen.


Logan’s picked up a promising lead, but all is not quite what it seems, and things are about to go very, very wrong…*




Joillekin vaalit ovat iso juttu. Ja tietysti tuloksia pitää joko juhlia tai surra. Se ei aina ole hyvä idea. Varsinkin, jos samaan syssyyn laitetaan vielä kadonneen etsintä ja lukuisat wiskipaukut… Sitä voi herätä varsin mielenkiintoisessa tilanteessa. Joka ei välttämättä miellytä ketään ja josta irti pääseminen voi olla melkoisen työn ja tuskan takana…


Hieman erilainen seikkailu Loganin ja Steelin elämästä. Mutta aivan takuuvarmasti muistettava sellainen. Vaikka sankarit itse sen haluavatkin ehdottomasti unohtaa.

keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Dino Caruso: Dark Lies, Darker Truths

Alkuteos: Dark Lies, Darker Truths (2012)
Kuvittaja: Sami Kivelä
Teksti: Dino Caruso
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 76
Kustantaja: Markosia
ISBN: 978-1-905692-88-0
Muoto: Nid.
Peukku: ^^b


*Desmond Quinn is a crime boss whose chief enforcers are his daughters Diana and Darlene. After having solidified his hold on the city’s underworld, he learns that a person form past has returned to sell him out to the authorities.


He unleashes the full fury of his family to solve the problem and is shocked to learn that Darlene has taken sides against him.


Will Diana follow suit, or will she remain by his side?


Loyalties are divided.
Blood is shed.
Yesterday’s dark lies have become today’s darker truths.*




Kunnon gansterimeininkiä löytyy tästä sarjakuvasta, jossa Desmond on kasvattanut tyttärensä melkoisiksi bad-asseksi. Kumpainenkin neitonen osaa ja pystyy potkimaan miehiä päähän miten tahtoo ja kaksikko hoitaakin isänsä likaisia hommia mallikkaasti. Vaan sitten menneisyys astuukin mukaan kehiin… Mutta kuinka pahasti? Miten menneet tapahtumat vaikuttavat nykytilaan? Millaiset vaikutukset menneisyyden valinnoilla on? Kuika käy Quinnin imperiumin? Se selviää tässä räiskyvässä ja värikkäässä sarjakuvassa, jonka kuvitus tuo mieleen supersankarisarjakuvat. Melko muodokkaat naiset nahka-asuissa lienevät monenkin silmään mieluisaa katsottavaa. Ampumista ja verta sarjakuvassa on sen verran runsaasti, että herkimmille se ei välttämättä ole suositeltavaa katsottavaa. Muille jännityksen ystäville taas sarjakuva on juonensakin puolesta kiinnostava tuttavuus.

tiistai 28. tammikuuta 2020

Juha Vuorinen: Juoppohullun päiväkirja

Alkuteos: Juoppohullun päiväkirja (2001)
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 346
Kustantaja: Diktaattori
ISBN: 9789525474091
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Juoppohullun päiväkirja #1
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 3. Kirja, johon suhtaudut ennakkoluuloisesti (3/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 7, 9, 12, 24, 39, 42 ja 45
Lukulistalta: 11

*Tuusulan läskipäisen bukowskin absurdi törkyhuumorin kukkanen paiskoo pikkuporvarilliset avot hevon helvettiin ja iskee nauruhermot kuralle.*



Suhtauduin kirjaan hyvinkin ennakkoluuloisesti kaiken kuulemani perusteella. Odotin kirjaa, jossa on paljon härskiä huumoria. Paljon puhetta juomisesta ja viinan määrästä, sekä suoraan sanottuna panemisesta ynnä muusta. Ja sitähän kirja piti sisällään. Aivan kaikkea tuota ja vielä paljon muuta, jota en olisi osannut odottaa.

Kirjan huumori puree varmasti tietyn tyyppisiin ihmisiin. Itse taidan olla liian “sievistelevä” ja tylsä nauttiakseni moisesta. Huumori ei iskenyt ja muutamaan kertaan lukeminen jopa hieman ällötti. Teksti on sujuvaa ja nopealukuista ja henkilöhahmot sinällään ihan mielenkiintoisia. Mutta heidän juttunsa ja tekemisensä… Ei. Ei ollenkaan minun juttuni.

Tässä tapauksessa en päässyt ennakkoluuloistani. Mutta onpahan tähänkin kulttiteokseen nyt tutustuttu ja tiedän, että loput sarjan kirjat voivat mainiosti jäädä omalla kohdalla hyllyyn.

maanantai 27. tammikuuta 2020

Morris & Goscinny: Ylös Mississippi-jokea

Alkuteos: En remontant le Mississippi (1961)
Kääntäjä: Annukka Kolehmainen
Kuvittaja: Morris
Teksti: Goscinny
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 46
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-615-6
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Lucky Luke #35
Peukku: ^^b












Lucky Luken onnistuu sotkea itsensä mukaan kahden kapteenin väliseen taistoon Mississippi-joen herruudesta. Kumpainenkin väittää omistavansa nopeimman laivan ja kumpikin haluaa yksinoikeuden seilata ylös ja alas tätä haasteellista jokea. Yksinäinen cowboy ja hänen uskollinen hevosensa päätyvät vahtimaan, että kisa on reilu ja estämään useammankin “onnettomuuden”. Sarjakuvassa on havaittavissa jonkinmoisia pilkantekoja, jotka voivat nostaa osalla lukijoista niskakarvoja pystyyn...

sunnuntai 26. tammikuuta 2020

James Tynion IV: The woods : yearbook edition. 2

Alkuteos: The woods : yearbook edition. 2 (2019)
Kuvittaja: Michael Dialynas
Teksti: James Tynion IV
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 304
Kustantaja: BOOM! Studios
ISBN: 978-1-68415-392-3
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: The woods #2
Peukku: ^^b
Huom: sarjakuvat julkaistu alun perin The Woods -sarjakuvalehden numeroissa 13-24


*It’s been over one year since the students, teachers, and additional staff of Bay Point Preparatory High School in suburban Milwaukee, Wisconsin were suddenly transported countless light years away to the middle of an ancient, primordial wilderness. Despite the chaos of their first year, the students have begun to build a life in this new world, a burgeoning society out of the ruins of their past. But mysterious forces are conspiring to bring it all crashing down…*




Sarjan toisessa kokoelma-albumissa ollaan asuttu jo vuosi tuntemattomalla planeetalla. Koulu on edennyt demokratiassa ja edessä ovat kohta vaalit. Samalla pyritään myös parantamaan suhteita New Londonin väkeen. Myös nuorten sankareiden välisissä suhteissa on tapahtunut vaikka mitä… Uudessa maailmassa selviytyminen ei ole ruusuilla tanssimista. Etenkin kun teinidraamaa pukkaa mukaan villin ja vaarallisen maailman lisäksi.


Miten käy vaaleissa, jotka tulevat ohjaamaan nuorten elämää? Voittaako järkevä Maria vai miltei kaaosta rakastava Casey? Mitenkä nuorten omaa valtapeliä sotkevat maailman vanhempien asukkaiden sisäinen politiikka ja salaisuudet? Meneekö elokuvailta kuten pitää vai ei?


Loistavaa draamaa, loistava tarina. Upeita ja unohtumattomia henkilöhahmoja. Oi miten haluaisinkaan jo saada käsiini seuraavan kokoelman ja tietää, mitä tapahtuu jatkossa!


Sarjakuva ei sovi herkimmille, sillä se on paikoitellen melko raaka.

lauantai 25. tammikuuta 2020

James Tynion IV: The woods : yearbook edition. 1

Alkuteos: The woods : yearbook edition. 1 (2019)
Kuvittaja: Michael Dialynas
Teksti: James Tynion IV
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 304
Kustantaja: BOOM! Studios
ISBN: 978-1-68415-364-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: The woods #1
Peukku: ^^b
Huom: alkuperäisesti ilmestyneet The woods -lehden numeroissa 1-12


*On a brisk fall day in suburban Milwaukee, Wisconsin, 437 students, 52 teachers, and 24 additional staff from Bay Point Preparatory High School vanished without a trace. Countless light years away, far outside the bounds of the charted universe, 513 people find themselves in the middle of an ancient, primordial wilderness. Where are they? Why are they there? The answers will prove stranger than anyone could possibly imagine.*




Olen koukussa. Tässä on sarjakuva, joka nappaa todella mukaansa. Siinä on upeat henkilöhahmot, todella kiinnostava maailma, hieno tarina (joka paljastuu vähä vähältä) ja kerrassaan upea kuvitus. Voi luoja, mitä tajunnanräjäyttäjää!


Lukiollinen lapsia päätyy vieraalle planeetalle. Joukosta nousee esiin erilaisia tyyppejä: johtaja, erätaitoinen, tappelija, nörtti, draama-tyyppi… Jokainen heistä suhtautuu tilanteeseen omalla tavallaan. Kuten myös opettajat… Uusi maailma vaikuttaa heihin kaikkiin. Mutta niin tekee myös heidän menneisyytensä Maassa. Nykyisyyden ohella lukija oppii jotain myös sankareiden menneisyydestä. Sillä niilläkin tapahtumilla on vaikutusta itse kunkin elämään…


Hahmot ovat todella mielenkiintoisia. Heidän välillään on loistavaa kemiaa ja heihin kiintyy. Kuten myös tuohon mystiseen maailmaan, joka vaikuttaisi olevan melkoisen valmis tappamaan kaiken nyt ja heti. Samalla se kuitenkin myös pitää sisällään melkoisen joukon yllätyksiä ja ihmeitä…


Sarjakuvan juoni ja kuvitus ovat sitä luokkaa, ettei se välttämättä sovellu herkimmille. Muille suosittelen lämpimästi tätä kiinnostavaa scifi-teosta!

perjantai 24. tammikuuta 2020

Andrzej Sapkowski: Narrenturm. Osa 2

Alkuteos: Narrenturm (2002)
Kääntäjä: Tapani Kärkkäinen
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 347
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-43165-8
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Hussilaistrilogia #1 b
Peukku: q^^
Huom: trilogia julkaistaan suomeksi kuuteen osaan jaettuna. Narrenturm. Osa 2 sisältää alkuperäisen kirjan sivut 342-638
Lukulistalta: 10


*>>Tämä totisesti on oikea Narrien torni, Narrenturm. Ja minä olen narreista suurin. Tomppelien kuningas, tyhmyrien hovimarsalkka, idioottien munkkikunnan priori.>>


Täpärästi rosvoritarien käsistä selvinnyt Reynevan jatkaa pakoaan Sterzin veljeksiltä, jotka janoavat hänelle kostoa sekä yhden veljen kuolemasta että toisen veljen vaimon kanssa vehtaamisesta. Yhdessä kumppaniensa Scharleyn ja Mesi-Simsonin kanssa nuori lääkäri päätyy kiperästä tilanteesta toiseen, tavoittelee pariakin eri kaunotarta ja seikkailee ympäri keskiaikaista Sleesiaa, kunnes lopulta joukon tie vie kuuluisaan Narrenturmin hullujenhuoneeseen. Selviääkö Reynevan inkvisition kourista vielä vapauteen?


Narrenturm 2 on loppuosa Andrzej Sapkowskin ronskin elämänmakuisesta romaanista, jonka alkupuolisko Narrenturm 1 ilmestyi suomeksi 2018. Tämä 1400-luvun Keski-Eurooppaan sijoittuva road trip aloittaa Noituri-kirjoillaan maailmanmaineeseen nousseen puolalaiskirjailijan pääteossarjan, Hussilaistrilogian.*




Henkilökohtaisesti en pidä siitä, että yksi kirja jaetaan kahteen tai useampaan osaan. Varsinkin jos suomennosten ilmestymisväli on vuosi. Siinä ehtii mainiosti unohtaa asian jos toisenkin. Näin kävi minulle tämän kahteen osaan jaetun kirjan kanssa…


Teksti on vetävää ja hauskaa. Sitä lukee mielellään. Lukuisat henkilöhahmot ja monet nimet sen sijaan ovat omiaan sotkemaan ja sekoittamaan. Etenkin kun nimet ovat vierasperäisiä ja erikoisia. Lukiessa sai olla tarkkana, että kesti tapahtumissa edes jotenkin perillä. Onneksi kun ja jos suurin osa tapahtumista on melkoista toilailua sinne ja tänne, niin ehkä vauhdikkaassa menossa mukana pysyminen (tai siinä suuressa pääjuonessa?) ei ole se “pääasia”.


Hauskaa ja hulvatonta menoa. Sekä mukavia kiinnostavia asioita historiasta. Pientä hyppimistä kirja vaatii, sillä se vilisee latinankielisiä lausahduksia joiden käännökset on sijoitettu kirjan loppuun. Mielenkiintoista, mutta toisinaan tympeää käännellä sivuja.


Suosittelen lukemaan ensimmäisen ja toisen osan peräkkäin. Eikä sillä yli vuoden välillä. Jos sitä malttaisi seuraavan osan kanssa odottaa, että ne kumpikin on suomennettu...

torstai 23. tammikuuta 2020

Margaret Atwood: Testamentit

Alkuteos: The Testaments (2019)
Kääntäjä: Hilkka Pekkanen
Lukija: Outi Vuoriranta
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Kesto: 12h 43min
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511354857
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: jatkoa teokselle Orjattaresi
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 9


*The Handmaid’s Tale -tarina jatkuu syksyn odotetuimmassa kirjatapauksessa.


On kulunut 15 vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksesta. Tarinan kertojina on kolme naista. Atwoodin innoituksena ovat olleet lukijoiden kysymykset Gileadin valtiosta sekä maailma, jossa elämme. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina - ja mitä se kertoo meille omasta ajastamme?


The Handmaid’s Talesta on tullut symboli taistelulle naisten oikeuksien puolesta maailmassa, jossa Atwoodin purevaa näkemystä tarvitaan yhä - ehkä enemmän kuin koskaan.*




Atwood on panostanut tähän kertomukseen. Hän on ottanut inspiraatiota kirjeistä, joita fanit ovat hänelle kirjoittaneet. Kirja vastaa moneen Orjattaresi-teoksen herättämään kysymykseen. Se avaa maailmaa ja elämää, josta saimme aikaisemmin maistiaisia.


Kolme naista, jotka kaikki ovat hyvin erilaisia. Heillä kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen unelma - parempi maailma. Maailma, jossa Gileadia ei enää olisi. Yksi on täti. Hän kertoo maailmasta, joka on täynnä korruptiota ja juonittelua. Maailmasta, jossa vahvimmalla ja ovelimmalla on valta. Toinen on nuori gileadilainen nainen, joka kasvaa järjestelmän kynsissä ja näkee sen vaikutukset omakohtaisesti. Kolmas on nuori kanadassa kasvanut nainen, joka on valmis uhraamaan paljon paremman elämän takia.


Naiset kuvaavat elämäänsä elävästi ja persoonallisesti. He vastaavat kertomuksensa lomassa kysymyksiin, herättävät henkiin maailmansa. He taistelevat.


Testamentit on vaikuttava teos, jonka parissa viihtyy. Se on kuvaava ja kauhistuttavan kiinnostava. Vakuuttavaa jatkoa.


Lukijana Vuoriranta on kuunneltava. Hänen äänensä on pehmeä, eikä se särähdä korvaan. Hän lukee tasaisesti ja varmasti, ehkä kuitenkin aavistuksen persoonattomasti.

keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Morris & Goscinny: Laulava lanka

Alkuteos: Le fil qui chante (1977)
Kääntäjä: Annukka Kolehmainen
Kuvittaja: Morris
Teksti: Goscinny
Ilmestymisaika: 2005 (ko.painos)
Sivumäärä: 46
Kustantaja: Egmont
ISBN: 952-469-397-6
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Lucky Luke #34
Peukku: ^^b












Edistys valtaa Länttä, ja siitä on merkkinä lennätinlanka. Tällä kertaa Lucky Luke ei jahtaa Daltoneita, vaan on ihan palkallisessa työssä ensin Pony Expressin lähettinä ja sitten vahtimassa lennätinlangan vetämisen onnistumista. Tarkkana saa sankari olla, sillä totta kai matkassa on useampiakin ongelmia. Etenkin kun langanvetäjien välillä on voimassa kilpailu ja isot rahasummat kyseessä. Hauska ja erilainen seikkailu Lucky Luken sarjassa.

tiistai 21. tammikuuta 2020

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Alkuteos: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2008)
Kääntäjä: Jaana Kapari-Jatta
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 301
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511236559
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 2. Iloinen kirja (2/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 7, 9, 25, 30, 31, 44, 45 ja 50
Lukulistalta: 8

*”Jos teillä on aikaa kirjeenvaihtoon kanssani, voisitteko vastata muutamaan kysymykseen? Kolmeen itse asiassa. Miksi porsaspaistipäivällinen piti salata? Millä tavalla porsas oli syy perustaa kirjallinen piiri? Ja vielä tärkein: Mikä on perunankuoripaistos ja miksi se sisältyy piirinne nimeen?”

Lontoo 1946. Kirjailijatar Juliet Ashton on saanut kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guernseyn Kanaalisaarelta - ja hän vastaa siihen. Alkaa tiivis kirjeenvaihto, jonka kautta kerrotaan lämmin, koskettava ja huumorin…*



Ihanat viivakoodit iskevät jälleen! Hemmetti.

En oikein tiennyt mitä odottaa kun tartuin kirjaan. Siksi se ehkä yllättikin positiivisesti. Sitten lopulta. Aluksi minun oli nimittäin vaikea päästä mukaan. Kirjeet eivät tuntuneet liittyvän toisiinsa eikä oikein kukaan henkilöistä alkanut kiinnostamaan. Sitten päästiin viimein saarelle ja mystinen Elizabeth astui mukaan kirjeisiin…

Kirjassa kerrotaan ajasta, joka oli vaikeaa kaikille. Suuri sota oli vasta päättynyt ja maailma koetti pyrkiä takaisin jaloilleen. Näin ollen voisi ajatella, ettei kirja ole juurikaan “iloinen”. Ehkei se olekaan “iloinen” purkkapallomaisella ja hattaraisella tavalla. Se on enemmän “iloinen” sellaisella positiivisella ja elämäniloisella tavalla. Vaikeuksista huolimatta asiat nähdään (tai pyritään näkemään) hyvässä ja lämpimässä valossa.

Hyvän mielen kirjaksi tätä voi varmasti sanoa. Sen henkilöhahmot eivät olleet mitenkään yllättävän persoonallisia, vaikkakin sympaattisia ja lämpimiä. Eikä juoni lopulta mitenkään erityisen yllättävä. Mutta hyvälle mielelle lukiessa tuli ja hyvä mieli jäi jäljelle lukemisen jälkeen. Ehkä pitänee tutustua jossain välissä kirjaan perustuvaan elokuvaan.