tiistai 21. tammikuuta 2020

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Alkuteos: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2008)
Kääntäjä: Jaana Kapari-Jatta
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 301
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511236559
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 2. Iloinen kirja (2/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 7, 9, 25, 30, 31, 44, 45 ja 50
Lukulistalta: 8

*”Jos teillä on aikaa kirjeenvaihtoon kanssani, voisitteko vastata muutamaan kysymykseen? Kolmeen itse asiassa. Miksi porsaspaistipäivällinen piti salata? Millä tavalla porsas oli syy perustaa kirjallinen piiri? Ja vielä tärkein: Mikä on perunankuoripaistos ja miksi se sisältyy piirinne nimeen?”

Lontoo 1946. Kirjailijatar Juliet Ashton on saanut kirjeen tuntemattomalta mieheltä Guernseyn Kanaalisaarelta - ja hän vastaa siihen. Alkaa tiivis kirjeenvaihto, jonka kautta kerrotaan lämmin, koskettava ja huumorin…*



Ihanat viivakoodit iskevät jälleen! Hemmetti.

En oikein tiennyt mitä odottaa kun tartuin kirjaan. Siksi se ehkä yllättikin positiivisesti. Sitten lopulta. Aluksi minun oli nimittäin vaikea päästä mukaan. Kirjeet eivät tuntuneet liittyvän toisiinsa eikä oikein kukaan henkilöistä alkanut kiinnostamaan. Sitten päästiin viimein saarelle ja mystinen Elizabeth astui mukaan kirjeisiin…

Kirjassa kerrotaan ajasta, joka oli vaikeaa kaikille. Suuri sota oli vasta päättynyt ja maailma koetti pyrkiä takaisin jaloilleen. Näin ollen voisi ajatella, ettei kirja ole juurikaan “iloinen”. Ehkei se olekaan “iloinen” purkkapallomaisella ja hattaraisella tavalla. Se on enemmän “iloinen” sellaisella positiivisella ja elämäniloisella tavalla. Vaikeuksista huolimatta asiat nähdään (tai pyritään näkemään) hyvässä ja lämpimässä valossa.

Hyvän mielen kirjaksi tätä voi varmasti sanoa. Sen henkilöhahmot eivät olleet mitenkään yllättävän persoonallisia, vaikkakin sympaattisia ja lämpimiä. Eikä juoni lopulta mitenkään erityisen yllättävä. Mutta hyvälle mielelle lukiessa tuli ja hyvä mieli jäi jäljelle lukemisen jälkeen. Ehkä pitänee tutustua jossain välissä kirjaan perustuvaan elokuvaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti