torstai 9. tammikuuta 2020

Arthur C. Clarke: 2001 Avaruusseikkailu

Alkuteos: 2001 A Space Odyssey (1968)
Kääntäjä: Sakari Ahlbäck
Ilmestymisaika: 1981 (ko.painos)
Sivumäärä: 194
Kustantaja: Kirjayhtymä
ISBN: 951-26-1136-8
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2020: 1. Kirja on vanhempi kuin sinä (1/50)
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 9, 11, 33, 34 ja 39
Lukulistalta: 4


*Maailmankuulun tieteisromaanikirjailijan maineikas teos, elokuvanakin tunnettu 2001 - Avaruusseikkailu kuvaa jättimäisen avaruusaluksen huimaa matkaa kohti tuntematonta. Tapahtuma-aika on 21. Vuosisata, aika jolloin ihminen on jo voittanut avaruusmatkailun vaikeudet ja jolloin eräästä kuun kraatterista tehty löytö horjuttaa ihmisen omaksumaa käsitystä avaruudesta. Hämmentävän kuulöydön mukaan Löydöksi ristitty avaruusalus syöksyy kohti arvoituksen ratkaisua, kenties kohti tietoa, ettei ihminen ole yksin maailmankaikkeudessa. Mukanaan sillä on viisi matkustajaa, astronautit Bowman ja Poole sekä kolme “talviuneen” vaivutettua tiedemiestä, jotka on määrä herättää vasta kun heidän taitojaan tarvitaan. Kuudes “matkustaja” ja matkan varsinainen johtaja on HAL 9000, pitkälle kehitetty tietokone, joka osaa keskustella ja jonka “silmät” ja “korvat” valvovat kaikkea. Tämä miltei inhimillinen tietokone joutuu lopulta avoimeen ristiriitaan aluksen miehistön kanssa ja alkaa toimia…*



Kiitos taas loistavasta kirjaston viivakoodin sijoittelusta… Osa takakansitekstistä jää piiloon, mutta ehkä se menoa haittaa.


Muistaakseni en ole katsonut elokuvaa. Tai sitten siitä on niin kauan, etten enää muista mitä elokuvassa tapahtuu. Ehkä pitäisi katsoa se jossain vaiheessa. Ehkä. Olisikohan se selvempi kuin tämä kirja?


Kirja alkaa alusta. Aivan alusta. Siitä, kuinka vielä apinaihmisvaiheessa olevat esi-isämme päätyivät tarkkailtaviksi. Sitten hypätään nykyiseen “lähimenneisyyteen”. Kuusta löytyy asioita ja äkkiä ollaan avaruusaluksessa matkalla kohti Saturnusta… Mutta kone ei ole yhteistyökykyinen. Ja lopulta Saturnukseen saapuukin vain yksi ihminen, joka no… päätyy äkkiä aivan toisaalle ja toiseksi.


Kirjana Avaruusseikkailu oli omaan makuuni hieman tylsähköä luettavaa. Elokuvana varmasti mielenkiintoisempaa seurattavaa. Tutustumisen arvoinen lukukokemus kuitenkin, kun ottaa huomioon sen, että kirja on kirjoitettu aikana, jolloin 2000-luku oli vielä tulevaisuutta eikä nykypäivää. Onhan se mukava ajatella, että osa meistä voisi jo asustella Kuussa. Ja matkat Saturnukseen voisivat olla mahdollisia.


Luettava kirja ja sinällään helpohkoa scifiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti