torstai 23. tammikuuta 2020

Margaret Atwood: Testamentit

Alkuteos: The Testaments (2019)
Kääntäjä: Hilkka Pekkanen
Lukija: Outi Vuoriranta
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Kesto: 12h 43min
Kustantaja: Otava
ISBN: 9789511354857
Muoto: e-äänikirja (BookBeat)
Sarjamerkintä: jatkoa teokselle Orjattaresi
Peukku: ^^b
Lukulistalta: 9


*The Handmaid’s Tale -tarina jatkuu syksyn odotetuimmassa kirjatapauksessa.


On kulunut 15 vuotta Orjattaresi-romaanin loppukohtauksesta. Tarinan kertojina on kolme naista. Atwoodin innoituksena ovat olleet lukijoiden kysymykset Gileadin valtiosta sekä maailma, jossa elämme. Mitä Gileadissa on tapahtunut näinä vuosina - ja mitä se kertoo meille omasta ajastamme?


The Handmaid’s Talesta on tullut symboli taistelulle naisten oikeuksien puolesta maailmassa, jossa Atwoodin purevaa näkemystä tarvitaan yhä - ehkä enemmän kuin koskaan.*




Atwood on panostanut tähän kertomukseen. Hän on ottanut inspiraatiota kirjeistä, joita fanit ovat hänelle kirjoittaneet. Kirja vastaa moneen Orjattaresi-teoksen herättämään kysymykseen. Se avaa maailmaa ja elämää, josta saimme aikaisemmin maistiaisia.


Kolme naista, jotka kaikki ovat hyvin erilaisia. Heillä kaikilla on kuitenkin yksi yhteinen unelma - parempi maailma. Maailma, jossa Gileadia ei enää olisi. Yksi on täti. Hän kertoo maailmasta, joka on täynnä korruptiota ja juonittelua. Maailmasta, jossa vahvimmalla ja ovelimmalla on valta. Toinen on nuori gileadilainen nainen, joka kasvaa järjestelmän kynsissä ja näkee sen vaikutukset omakohtaisesti. Kolmas on nuori kanadassa kasvanut nainen, joka on valmis uhraamaan paljon paremman elämän takia.


Naiset kuvaavat elämäänsä elävästi ja persoonallisesti. He vastaavat kertomuksensa lomassa kysymyksiin, herättävät henkiin maailmansa. He taistelevat.


Testamentit on vaikuttava teos, jonka parissa viihtyy. Se on kuvaava ja kauhistuttavan kiinnostava. Vakuuttavaa jatkoa.


Lukijana Vuoriranta on kuunneltava. Hänen äänensä on pehmeä, eikä se särähdä korvaan. Hän lukee tasaisesti ja varmasti, ehkä kuitenkin aavistuksen persoonattomasti.

1 kommentti:

  1. Tykkäsin tosi paljon molemmista Atwoodin kirjoista. Nuo kultit ja lahkot ovat outoja, mutta omituista, että ihmiset liittyvät niihin, ja sitten kävi niin, että lahko pakotti ihmiset toimimaan lahkon tahdon mukaisesti. Ihan sairaita sääntöjä ja rajoituksia, varsinkin naisille.

    VastaaPoista