torstai 29. helmikuuta 2024

Murros: rautaesirippu repeää

Alkuteos: Durchbruch (1990)

Kääntäjä: useita

Kuvittaja: useita

Teksti: useita

Ilmestymisaika: 1990 (ko.painos)

Kustantaja: Semic

Sivumäärä: 77

ISBN: 9518761809

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*Muurit murtuvat. Eikä ainoastaan se kuuluisa konkreettinen muuri, vaan myös muut, abstraktit, ja siksi niin voittamattomilta tuntuneet muurit. Niiden takana jähmettyi tahmeaksi seniliteetiksi entisen, kommunismin toteuttamista yrittäneen "maailman nuorison" ajattelu.


20. vuosisadan suuri haave mahdollisesta ideaaliyhteiskunnasta on kaatunut. Sen myötä haihtui myös kommunismin estetiikka - viheliäiset, lakastuneet punatähdet, proletaarirituaaleihin kuuluneet banderollit, valtaapitäneiden idealisoidut muotokuvat, syvää symboliikkaa tihkuneet valurautaiset patsaat... lyhyesti sanottuna marxsilaisen henkilökultin pyhyytensä menettäneet muistomerkit. Niiden häviäminen tuntuu kuin unelta tai pikemminkin heräämiseltä.


Vanhat kuvat kaatuvat, uusia syntyy. Keillä muilla kuin suurilla piirtäjillä olisi paremmat mahdollisuudet luoda näitä kuvia raivaamisesta ja toivosta, ilmaista sitä mitä me kaikki tunnemme. Tämän albumin myötä taiteilijat muurin kummaltakin puolelta kohtaavat ensimmäistä kertaa. He asettuvat kylmien tosiasioiden ja televisioruutujen unelmakuvien muureja vastaan. Ensimmäistä kertaa he voivat tehdä tämän ilman, että muurin läpi katsominen kilpistyisi SIIHEN muuriin.*




Kokoelma useiden tekijöiden lyhyitä sarjakuvia. Kaikki käsittelevät tavalla tai toisella muuria (Berliinin muuria), kylmää sotaa ja kaikkea mitä ne edustivat. Ne kertovat vapauden kaipuusta, toivosta, pelosta... Maailma on muuttumassa ja ihmiset ovat tekemässä tätä muutosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti