tiistai 9. toukokuuta 2023

Christopher Paolini: Bisingr

Alkuteos: Brisingr (2008)

Kääntäjä: Tarja Rouhiainen

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 27h 53min

ISBN: 9789520438456

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Perillinen #3

Peukku: q^^



*Eragonin ja Saphiran kamppailu hirmuvaltaa vastaan kiihtyy. Sé onr sverdar sitja hvass!


Brisingr on huippusuositun Perillinen-fantasiasarjan kolmas kirja.


Eragonin ja lohikäärme Saphiran uskomaton seikkailu jatkuu. Kaksikon voimaa ja taitoja tarvitaan jälleen kipeästi! Pian Eragon huomaa antaneensa lupauksia, jotka repivät häntä eri suuntiin. Hän haluaa auttaa serkkuaan Rorania ja pelastaa tämän rakastetun ra’zacien vankilasta Helgrindissä, mutta lohikäärmeratsastajan panosta kaipaavat myös monet muut. Nyt jos koskaan olisi koottava kansat yhdeksi rintamaksi Galbatorixia vastaan. Niin Eragon lähtee yksin vaaralliselle matkalle, vaikka ero rakkaasta Saphirasta kirpaiseekin. On rohkeiden valintojen aika, sillä hirmuhallitsija on voimissaan.


CHRISTOPHER PAOLINI aloitti esikoisteoksensa Eragonin kirjoittamisen 15-vuotiaana. Jo tuolloin hän suunnitteli tarkasti Perillinen-sarjan koko mittavan tarinan ja seikkaperäisen maailman. Paolini oli 18-vuotias tullessaan bestseller-kirjailijaksi. Paolinia ovat aina kiehtoneet skandinaavinen mytologia ja muinaisnorja. Tämä kieli on ollut Perillisen haltiakielen ja useiden erisnimien lähde. Lisäksi eeppisen fantasian ystävää ovat erityisesti inspiroineet J. R. R. Tolkienin klassikko Taru sormusten herrasta sekä Beowulf, muinaisenglantilainen sankaritaru. Paolini asuu Montanassa, Yhdysvalloissa.*



Kirjan tapahtumat jatkuvat aikalailla suoraan siitä, mihin edellinen osa Esikoinen päättyi. Suosittelen siis ottamaan tämän lukuun kohtalaisen nopsaan edellisen jälkeen.

Sota jatkuu ja muuttuu aina vain verisemmäksi. Mukana on paljon taisteluita ja välistä inhaakin arjen kuvailua. Lisäksi tarjolla on runsaasti politikointia ja taktikointia, myös niitä ikävämpiäkin keinoja. Sodan raakuus välittyy kirjasta hyvin. Kuten myös ystävyys, toivo ja välittäminen. Se rohkeus, mitä ihmisistä (ja muista elollisista) voi löytyä kamalimmilla hetkillä. Kerronta seuraa niin Eragonia ja Saphiraa kuin myös Rorania. Kumpainenkin nuorukaisista joutuu monien vaikeiden valintojen eteen. Nämä valinnat ovat vaikuttamassa koko Alagaësian kohtaloon.

Kokonaisuus toimii. Jokusia aika "yllättäviä" kliseitä löytyy. Mukana on kuitenkin myös jännittäviä ja kiintoisia yksityiskohtia ja omalaatuisuuksia. Pidän siitä, miten kääpiöiden maailmaa ja elämää esitellään tässä.

Laitinen on mainio lukija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti