torstai 11. toukokuuta 2023

Uuskummaa?

Alkuteos: Uuskummaa? Modernin fantasian antologia (2006)

Toimittaja: Jukka Halme

Kääntäjä: Kristiina Drews, Johanna Vainikkainen-Uusitalo, Satu Hlinovsky & Jukka Halme

Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)

Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Kirjava

Sivumäärä: 254

ISBN: 952-99268-2-0

Muoto: Nid.

Peukku: q^^



*Valistuneen fantasiaharrastajan velvollisuus on etsiä ja lukea haastavaa kirjallisuutta, joka ei epäröi poiketa tutusta ja turvallisesta. Uuskumma? On kokoelma spekulatiivista fiktiota, joka pyrkii lajityyppien välisten rajojen hämärryttämiseen ja korkeampaan kaunokirjalliseen ilmaisuun. Nämä yhdeksän kirjailijaa ja kertomusta edustavat modernin fantasianovellistiikan terävintä kärkeä.


Mukana: Jeff VanderMeer, Kelly Link, Margo Lanagan, Stepan Chapman, Carol Emshwiller, Gene Wolfe, Liz Williams, China Miéville ja Jeffrey Ford.*




Kokoelma on todella... omalaatuinen. Näistä kirjailijoista olen lukenut aiemmin vain VanderMeeriä, muut olivat täysin uusia tuttavuuksia. Siksi kokemus oli erittäin jännittävä. Ja hämmentävä.


Pidän fantasiasta. Mutta olen lukenut ehkä liian vähän modernia fantasiaa. Useimmat näistä novelleista menivät nimittäin oman mukavuusalueeni ulkopuolelle. Ne olivat minun makuuni jopa sekavia. En ehkä ihan tavoittanut niiden henkeä ja ajatusta vaikka luinkin niitä pätkissä ja annoin aikaa hautua. Kyseessä on ehdottomasti kiintoisa kokoelma, joka avaa uusia väyliä. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti varustautua suureen määrään hämmennystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti