lauantai 6. toukokuuta 2023

Christopher Paolini: Esikoinen

Alkuteos: Eldest (2005)

Kääntäjä: Tarja Rouhiainen

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2022 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 23h 37min

ISBN: 9789520438432

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Perillinen #2

Peukku: q^^



*Kun pimeys laskeutuu Alagaësiaan…


Esikoinen on huippusuositun Perillinen-sarjan toinen kirja.


Eragon ja lohikäärme Saphira ovat juuri kukistaneet kääpiöiden ja muiden kapinallisten kanssa kuningas Galbatorixin joukot, jotka hyökkäsivät heidän turvapaikkaansa Farthen Dûriin. Vaikka vardenien kapinallisryhmiä repivät pian sisäiset valtataistelut, Eragonin on määrä lähteä Arya-neidon johdattamana Ellesméraan, haltioiden maahan, jotta hänen lohikäärmeratsastajan koulutuksensa saataisiin päätökseen. Niin jatkuu Eragonin ja Saphiran uskomaton matka halki yhä uusien maiden ja vaarojen. Kaaos ja peros vaanivat joka puolella, ja Eragonin on oltava varuillaan Hänen on myös omistettava kaikki tarmonsa magian ja muiden taitojen opetteluun. Onneksi Eragonin rinnalla on koko ajan korvaamaton ystävä, Saphira. Puristaako kuningas Galbatorixin säälimätön koura eri puolilla Alagaësiaa puhjenneen vastarinnan lopulta hengettömäksi? Entä kasvaako Eragon oikean lohikäärmeratsastajan mittoihin?


Christopher Paolini aloitti esikoisteoksensa Eragonin kirjoittamisen 15-vuotiaana. Jo tuolloin hän suunnitteli tarkasti Perillinen-sarjan koko mittavan tarinan ja seikkaperäisen maailman. Paolini oli 18-vuotias tullessaan bestseller-kirjailijaksi. Paolinia ovat aina kiehtoneet skandinaavinen mytologia ja muinaisnorja. Tämä kieli on ollut Perillisen haltiakielen ja useiden erisnimien lähde. Lisäksi eeppisen fantasian ystävää ovat erityisesti inspiroineet J.R.R. Tolkienin klassikko Taru sormusten herrasta sekä Beowulf, muinaisenglantilainen sankaritaru. Paolini asuu Montanassa, Yhdysvalloissa.*



Verrattuna Eragoniin on Esikoinen paikoitellen jopa tylsä. Alussa ja lopussa on toki räminää ja yllätyksiä ja on taisteluita ripoteltu myös välillekin. Siitä pitää huolen se, että tapahtumia seurataan useampien henkilöiden kautta. Paitsi Eragonia ja Saphiraa, pääsee lukija/kuuntelija tutustumaan myös Eragonin serkun Roranin ja Wardenien johtajan Nasuadan elämään ja ajatuksiin. Nämä kaksi tuovat mukaan seikkailua, sillä Roran joutuu pakomatkalle ja Nasuada taas johtaa omaa kansaansa kohti sotaa. Sen sijaan Eragon vaeltaa enemmän tai vähemmän rauhassa haltioiden piilotettuun kaupunkiin saamaan lohikäärmeratsastajan koulutusta. Luvassa on siis paljon pohdintaa ja tutustumista haltioiden maailmaan ja kulttuuriin.

Kerronta on hienoa ja yksityiskohtaista. Maailma, sen tavat ja uskomukset on luotu hyvin. Jotkut henkilöhahmot ovat aavistuksen yksioikoisia ajatuksineen ja tekoineen. Ja pari pientä tunne- ja juonikuviota ärsyttävän pakotettuja ja ennalta-arvattavia. Niiden kanssa kuitenkin elää. Kokonaisuus on hyvää ja toimivaa fantasiaa. Suosittelen ottamaan Esikoisen kohtuullisen nopeasti lukuun Eragonin jälkeen, sillä tapahtumat käynnistyvät aikalailla heti.

Laitinen lukee hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti