lauantai 13. toukokuuta 2023

Christopher Paolini: Perillinen

Alkuteos: Inheritance (2011)

Kääntäjä: Sirkka Aulanko

Lukija: Aku Laitinen

Ilmestymisaika: 2023 (ko.painos)

Kustantaja: Tammi

Kesto: 34h 9min

ISBN: 9789520455200

Muoto: e-äänikirja (Nextory)

Sarjamerkintä: Perillinen #4

Peukku: q^^



*Lohikäärmeen vuoden huipentuma: kiihkeästi odotettu suursarjan finaali on täällä!


Alussa olivat lohikäärmeet: Ne olivat ylpeitä, hurjia ja itsenäisiä. Niiden suomut olivat kuin jalokiviä, ja jokainen joka niihin katsoi vaipui epätoivoon, niin suurta ja kauhistuttavaa oli niiden kauneus. Kohtaloaan seuraava nuori Eragon ja hänen lohikäärmeensä Saphira ovat kulkeneet pitkän matkan. Edessä on vielä monta vaaraa ennen kuin unohtumaton tarina saa päätöksensä. Ovatko Eragon ja Saphira valmiita kohtaamaan Galbatorixin? Tässä taistelussa ei ole tarjolla uusia mahdollisuuksia.


Christopher Paolinin Perillinen-sarjaa on seurattu huippusuosituissa romaaneissa Eragon, Esikoinen, Brisingr. Sarja on yksi 2000-luvun suuria kirjallisia menestystarinoita. Sarjan päättävää fantastisen dramaattista Perillistä ei kukaan lukija voi jättää väliin!


Christopher Paolini oli vain 15-vuotias ryhtyessään luomaan Perillinen-sarjaa. Kipinän kirjoittamiseen antoivat muinaistarut ja fantasiakirjallisuuden ja science fictionin klassikot. Perillinen sai alkunsa pienestä omakustanteesta, ja se kasvoi nopeasti menestykseksi ympäri maailmaa. Sarjaa julkaistaan nykyään 50 eri kielellä ja kahta ensimmäistä osaa on myyty yli 15,5 miljoona kappaletta. Paolini asuu Montanassa, Yhdysvalloissa.*



Perillinen päättää hienosti tämän sarjan. Se on hyvin mietitty ja tehty kokonaisuus, joka vastaa moniin kysymyksiin, selittää pieniä epäselvyyksiä ja mikä parasta, kertoo myös siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Mukana on paljon taistelua ja sotaa, joten aiheet eivät oikein kevene parista edellisestä osasta. Nuoret sankarit joutuvat edelleen isojen asioiden eteen. Heidän on tehtävä monia vaikeita päätöksiä, eivätkä he todellakaan voi aina ajatella vain itseään ja omaa onneaan. Kasvutarinana koko sarja onkin omaa luokkaansa.

Kuten aikaisemmissakin osissa, myös tässä on omat heikkoutensa. Osa juonenkäänteistä on turhan kliseisiä ja siksi tylsiä. Itse ainakin jouduin huokaamaan syvään parissakin kohtaa. JOS asiat olisivat menneet toisin, olisin nauttinut enemmän. Lisäksi paikoitellen jotkut käänteet tuntuvat aivan liian uskomattomilta. Minulle kirjassa oli myös pari antikliimaksi-kohtaa. Asiat vain "lässähtivät". Näistä huolimatta huomasin lopulta enemmän nauttineeni.


Kokonaisuutena koko Perillinen-sarja oli hieno seikkailu. Ehkä liikaa sotaa ja taisteluiden kuvauksia minun makuuni. Vähän liikaa kliseitä ja muita ennalta-arvattavuuksia. Mutta hienosti suunniteltu tarina ja maailma. Ja ihan mukavia hahmoja. Kaikkiaan olen tyytyväinen, että annoin tälle sarjalle uuden mahdollisuuden näin vanhempana.

Lukijana Laitinen on aivan loistava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti