lauantai 27. toukokuuta 2023

Eeva Kilpi: Kesä ja keski-ikäinen nainen

Alkuteos: Kesä ja keski-ikäinen nainen (1970)

Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)

Kustantaja: WSOY

Sivumäärä: 84

ISBN: 9789510437407

Muoto: e-kirja (Nextory)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2023: 20. Kirja kertoo naisesta, joka on matkalla (20/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2023 ainakin: 6, 15 ja 42


*Eeva Kilven novellikokoelmassa hengittää Suomen ihana kesä, ja sen keskushenkilönä on keski-ikäinen, eronnut, yksinäinen nainen.


Niminovellissa “Kesä ja keski-ikäinen nainen” Id-Mari viettää kesää yksin mökillä, huonokuntoisessa talossa, jonka hän on ostanut pihapiireineen. Id-Marin luona vierailee eroprosessiaan kipuileva mies ja myöhemmin hänen nuorin poikansa.


Yksinäisyydessä, luonnon helmassa Id-Mari saavuttaa jonkinlaisen seesteisyyden.


Novellikokoelma ilmestyi vuonna 1970, mutta se on ajatonta, ikivihreää proosaa.


Eeva Kilven (s. 1928) runsaasti käännettyyn tuotantoon kuuluu romaaneja, novelli- ja runokokoelmia ja omaelämäkerrallinen trilogia. Kilpi on käsitellyt tuotannossaan evakkoutta ja on tunnettu myös ihmissuhde- ja luontoaiheistaan. Hän on näyttänyt suuntaa seksuaalisuuden ja vanhenemisen kuvaajana.


Kilpi on palkittu monipuolisesta ja yhteiskunnallisesta tuotannostaan mm. SKS:n palkinnolla ja Pro Carelia -kunniamerkillä.*



Novellikokoelma, jossa nainen matkustaa joko fyysisesti tai henkisesti useammassakin novellissa. Novellien aiheet vaihtelevat hieman. Niissä käsitellään henkistä kasvua, maailman muutosta ja ihmisen omia haaveita ja ajatuksia. Ne ovat omanlaisiaan katsauksia siitä, millaista on olla nainen ja nimenomaan jollain tapaa "poikkeava" nainen.


Minun makuuni Kilven tyyli on jokseenkin pitkäveteinen. Hän kirjoittaa hidastempoisesti ja monisanaisesti. Pohtii vaikka mitä. Hienosti hän kuvaa ajatuksia ja erilaisuutta. Hän ei häpeile käsitellä teksteissään ihmisen eroottisiakaan puolia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti