torstai 20. maaliskuuta 2014

Glen Duncan: Minä, Lucifer

Alkuteos: I, Lucifer
Suomentaja: Konsta Klemetti
Ilmestymisaika: 2004 (ko.painos)
Sivumäärä: 300
Kustantaja: Like
ISBN: 952-471-352-7
Muoto: Kirja


*Pirullisen hauska ja viiltävän terävä kertomus pimeyden prinssin vaiheista maan päällä! Lucifer saa mahdollisuuden tutustua aistillisen olemassaolon ihmeisiin sekä kertoa oman versionsa Raamatun ja maailmanhistorian tapahtumista.
Pimeyden prinssi saa Jumalalta viimeisen tilaisuutensa pelastukseen - sillä ehdolla, että pystyy elämään suhteellisen nuhteetonta elämää maan päällä. Vanha kehno suhtautuu tarjoukseen skeptisesti ja neuvottelee itselleen koeajan: kesäloma ihmisruumiissa, bonuksena kaikki lihan ilot. Paholainen inkarnoituu masentuneen ja mitättömän kirjailijaparka Declan Gunnin ruumiiseen ja alkaa tutustua aistillisen olemassaolon ihmeisiin, laajentaa Gunnin uraa elokuvamaailmaan ja järjestää vipinää kirjailijan sotkuisiin naissuhteisiin.

Lucifer päättää myös hyödyntää uutta ruumistaan ja kirjoittaa omaelämäkerran korjatakseen ikiaikaiset väärinkäsitykset kerralla. Luciferin omaelämäkerrallinen tilitys on sarkastisen hauskaa, rienaavan älykästä kommentaaria koko länsimaisesta kulttuurihistoriasta, Raamatun tapahtumista ja paholaisviittauksilla leikittelevästä populaarikulttuurista.*Luin tämän ensimmäisen kerran joskus lukiossa. Sattumalta huomasin kirjan sitten kirjastossa ja päätin koettaa, mitenkä hyvin se nyt maistuisi. Ja maistuihan se. Lucifer on ihastuttava omine virheineen ja olettamuksineen. Se miten hän kuvailee maailmaamme ja kuin huomaamatta muuttuu sen mukana voimatta kuitenkaan lopulta itselleen mitään… Teos antaa mielenkiintoisia pohdinnan aiheita, etenkin kun tietää, miten joitain asioita on pyritty pimittämään halki vuosisatojen. Mielenkiintoinen vaihtoehto siis.

Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat vaihtoehtoista luettavaa ja eivät hämmenny kiroilusta tai lukuisista joskus rivohkoistakin viittauksista. Tätä kirjaa ei kannata välttämättä lukea, jos ottaa uskonasiat turhan vakavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti