keskiviikko 21. tammikuuta 2015

John Vaillant: Tiikeri : Tositarina kostosta, elämästä ja kuolemasta

Alkuteos: The Tiger : A True Story of Vengeance and Survival (2010)
Suomentaja: Arto Häilä
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 335
Kustantaja: Bookwell Oy
ISBN: 978-951-0-36968-5
Muoto: Sidottu
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2015: Valittu pelkästään kannen perusteella (5/50)

*Tositarina viimeisten amurintiikereiden ja ihmisten välisestä elämäntaistelusta, joka kilpistyy hurjaksi jännitysnäytelmäksi hyisellä taigalla. Tiikeri on kaikkialla maailmassa ajankohtainen kertomus luonnon ja ihmisen kohtaamisesta idyllin tuolla puolen.

Tiikeri on karuun taigaluontoon sijoittuva jännitysnäytelmä kahden lajin ristiriitaan ajautuneesta rinnakkaiselosta. Se on myös kertomus ajasta, jolloin asiat olivat toisin; laajoilla vuoristo- ja metsäalueilla vaeltanut eläin sinnittelee nykyään muutaman yksilön voimin salametsästyksen ja metsähakkuiden ahdistamana.

Tiikeri vie kasvokkain maailman suurimman kissaeläimen kanssa. Se on antoisa lukuteos luonnosta ja tiikerin elämäntavoista kiinnostuneille, mutta myös realistinen kuvaus yhteiskunnallisista oloista, joissa kestävä kehitys jää toissijaiseksi. Salametsästäjän ja jäljittäjän näkövinkkelistä tutustumme nykypäivän Siperiaan, missä tuottoisin tulonlähde voi olla nyljetty kissaeläin.

Vuonna 2012 amurintiikerin tarina nähdään myös elokuvana, jossa kissapetoa jäljittää Brad Pitt.*Tunnustan, että tartuin tähän kirjaan oikeastaan lukematta takakantta ollenkaan. Kirjan nimi - ja kansi ylipäätään - veti minua puoleensa. Se tuntui lupaavan jotain todella hyvää ja jännittävää. Jotain hyvää se tarjosikin, joskaan ei mitään sinällään jännittävää. Olin odottanut romaania, en tapausta luotaavaa tositarinaa.

Vaikka kyseessä onkin aika selittävä kertomus tapahtumista, on kirja silti kiinnostava katsaus amurintiikeriin ja Venäjän oloihin. Se todella avartaa näkökenttää ja herättelee lukijaa tajuamaan, että erinäisistä syistä tämä kaunis olento on todellakin vaarassa kuolla sukupuuttoon. Ihmisen ja tiikerin rinnakkainelo ei nimittäin todellakaan suju nykymaailmassa kovinkaan helposti. Se herätti ainakin minussa lapsuudesta asti jatkunutta kiinnostusta tiikereihin, näihin kauniisiin ja lumoaviin kissapetoihin.

Kirja on kirjoitettu kiinnostavasti ja siinä kerrotaan rehellisesti ja todenmukaisesti tämän hetkisestä tilanteesta. Kiinnostavaa luettavaa, muttei ehkä silti mitään rentouttavaa iltalukemista. Vähän kyllä kiinnostelisi nähdä tuo elokuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti