maanantai 26. tammikuuta 2015

Kaari Utrio: Porvarin morsian

Alkuteos: 1981 (ilm.)
Ilmestymisaika: 2008 (ko.painos)
Sivumäärä: 125
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-4482-1
Muoto: Nidottu
Peukku: q^^
Lukuhaaste 2015: Kirja, jonka pystyy lukemaan päivässä (7/50)

*Porvarin morsian vie lukijansa Turun seudulle 1500-luvun vaihteeseen. Anna Jonintytär Knaap on 16-vuotias aatelisneito, jolla on takanaan pelonsekainen lapsuus äitipuolen hallitsemassa Porvoon Kamppilan kartanossa. Annan isä on kihlannut tyttärensä ennen kuolemaansa turkulaiselle porvarille. Kohtalo puuttuu kuitenkin merkillisesti Annan elämänkulkuun, kun nuori kartanon herra Arn Erikinpoika Tavast rakastuu Annaan saattaessaan tätä Kamppilan kartanosta sulhasen luo.

Kaari Utrion Porvarin morsian on kuvaus kuohuvista tunteista ja kaiken voittavasta rakkaudesta aitoa historiallista taustaa vasten.

Porvarin morsian ilmestyi alun perin 1981, jolloin se aloitti suomalaisen laatuviihteen ystäville suunnatun uuden Katariina-taskukirjasarjan. Uudessa painoksessa on kirjailijan esipuhe ja Hannu Lukkarisen kuvitus.*Tähän kepeään kirjaseen ei todellakaan mene edes päivää lukiessa. Itse lukaisin sen lävitse muutamassa tunnissa. Mainio keino siis tutustua Utrion tyyliin kirjoittaa, jos kiinnostaisi mutta pelkää hänen massiivisempia opuksiaan. Perus ainekset tästäkin kirjasta nimittäin löytyy, joskin huomattavasti tiivistetymmässä mittakaavassa. On historiallista taustaa, naisen asemaa ja rakkautta. Sellaista somaa ja kepeää, kevyttä. Ehkä omaan makuuni jopa hieman liian kevyttä ja keveää. Itse nimittäin jäin kaipaamaan enemmän lihaa hahmojen luitten ympärille ja tapahtumiin muutenkin. Mutta aloittelevalle lukijalle varmaan mitä mainioin. Ja miksei tosiaan vaikka lukeneemmallekin kevyeksi matkalukemiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti