keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Jodorowsky & Ladrönn: The Sons of El Topo. Volume one, Cain

Alkuteos: Les fils d’El Topo. Tome 1 (2018)
Kääntäjä: Edward Gauvin
Kuvittaja: Ladrönn
Teksti: Alejandro Jodorowsky
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 64
Kustantaja: Archaia
ISBN: 978-1-68415-289-6
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: The Sons of El Topo #1
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16, 36 ja 47


*El Topo was a bandit without limits, a man with no moral compass, but when his journey through the arid west brought him face to face with a series of rogue outcasts, he goun enlightenment in the unlikeliest place and was forever transformed, becoming a holy vessel imbued with the power to perform miracles. This was a journey that took him far from his first born son, Cain, and brought about the birth of Abel. Fuelled by resentment, and unable to kill his saintly father, Cain begins the slow pursuit of his half brother in a tale of magic and mayhem worthy of legendary filmmaker Alejandro Jodorowsky and virtuosic illustrator JosÂae LadrÁeonn. Together, they deliver an allegorical and surrealist western where the genre is at the service of deeper philosophical and spiritual considerations.*




Sarjakuvan toteutus on realistinen. Sen piirrostyyli ei revittele, vaan kaikki näyttää suhteellisen normaalilta. Maailma on kuin vanhassa hyvässä westernissä. Vaikka pyhimykset, ihmeet ja muut jumaluudet eivät aivan westerniä olekaan. Se tekeekin tarinasta jännittävän, vaikka toisaalta myös hieman sekavan. Cainin ja Abelin tarina lieneekin ehkä hyvä tuntea ainakin pintapuolisesti jotta sarjakuva ja sen tapahtumat aukeavat paremmin.


Silmiin sopiva toteutus, josta pidän. Tarinan sotkuisuudesta taas annan pieniä miinuksia. Se ei edes kunnolla tuntunut lähtevän käyntiin...

tiistai 30. heinäkuuta 2019

Morris & Goscinny: Jesse James

Alkuteos: Jesse James (1969)
Kääntäjä: Annukka Kolehmainen
Kuvittaja: Morris
Teksti: Goscinny
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 46
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-771-9
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Lucky Luke #3
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 35 ja 47











Lännensankari (rosvo) Jesse Jamesista inspiraationsa saanut seikkailu, jossa Lucky Luke joutuu kohtaamaan tämän konnan ja tämän rosvojoukon. Sarjakuva vitsailee Pinkertonin etsiville, kuin myös laukoo sitaatteja Shakespearen tuotannosta. Kumpi vetää pitemmän korren tässä taistelussa? Jesse James vai Lucky Luke? Sarjakuvan lopussa on hieman tietoa tästä lännen Robin Hoodista.

maanantai 29. heinäkuuta 2019

Goscinny & Uderzo: Asterixin ja Obelixin syntymäpäivä : kultainen kirja

Alkuteos: L’anniversaire d’Astérix et Obélix - Le livre d’or (2009)
Kääntäjä: Outi Walli
Kuvittaja: Albert Uderzo
Teksti: René Goscinny
Ilmestymisaika: 2009 (ko.painos)
Sivumäärä: 53
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-183-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Asterix #34
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 35 ja 47










Tämä sarjakuva juhlii Asterixin ja Obelixin 50-vuotista taivalta. Albumi koostuu useista lyhyistä tarinoista, joissa pohditaan esimerkiksi sitä, mitä näille sankareille voisi antaa lahjaksi. Monet tutut hahmot seikkailuista vilahtelevat sivuilla ja muutamia kunnianosoituksia annetaan kuuluisille mestareille. Hauska välipala perinteisten seikkailujen lomassa.

sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Taina Sampakoski: Ikoni

Alkuteos: Ikoni (2006)
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 236
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-3737-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 5, 6, 16, 18, 29, 35 ja 36
Lukulistalta: 36


*Nikolai tapaa Sonjan, venäläisen ikonimaalarin itäsuomalaisessa kaupungissa. Nikolai rakastuu ja huomaa Sonjan uskonnollisuuden tarttuvan itseensä.


Sonjan tunteet miestä kohtaan selkiytyvät hitaasti sitä mukaa kuin uusi ikoni alkaa hahmottua puulevyn pinnalle. Mies kuitenkin kamppailee oman epävarmuutensa ja päättämättömyytensä kanssa - ja lisäksi suhteen etenemiselle kasautuu muitakin esteitä.


Sonjan Maalauksista tulee lopulta yllättävä linkki ihmisten välille. Venäläinen galleristi ottaa Sonjan töitä ikkunaansa, jossa ne alkavat kiehtoa Lauraa, Nikolain naisystävää. Laura haluaa tavata niiden tekijän.*




Ikoni on hieman erilainen rakkausromaani. Se on pohdiskeleva, tutkiva. Sen henkilöt uppoavat itseensä ja tuntevat itsensä riittämättömiksi, päättämättömiksi. Se ei ole onnellinen rakkaustarina. Se on rakkaustarina nykypäivän kiireessä ja kiireestä, sekä ihmisten epävarmuudesta ja tyytymisestä siihen “tavalliseen”.


Sampakosken kirjoitustapa on simppeli. Hän käyttää selkeää ja nopealukuista kieltä ilman turhia korulauseita. Sen sijaan itse tarinassa on jotain mystistä, pohdiskelevaa. Lukija ei pääse helposti sinuiksi kenenkään kirjan henkilön kanssa. He jäävät vähän kuin hyvän päivän tutuiksi, jotenkin läheisiksi mutta silti kaukaisiksi. Aivan kuin lukija tarkkailisi heitä parvekkeeltaan ja näkisi vain osan siitä näytelmästä jonka he käyvät keskenään.

Ikoni on makusteltava kirja, jossa ihmisten elämää seurataan kiintoisasti taiteen ja ikonien kautta.

lauantai 27. heinäkuuta 2019

Juulia Jurvanen: Rakkauden pimennys

Alkuteos: Rakkauden pimennys (2018)
Ilmestymisaika: 2018 (ko.painos)
Sivumäärä: 48
Kustantaja: omakustanne
ISBN: 978-952-94-0290-8
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 11, 15, 18, 36, 40 ja 47















Rakkauden pimennys on aiheeltaan vaikea sarjakuva. Se kertoo uupumukseen sairastuvan naisen tarinan. Naisella on mies ja pieni lapsi ja hän koettaa keinolla millä hyvänsä pitää perheen pystyssä. Hän on äiti ja vaimo. Hän ei voi luovuttaa.


Sarjakuvan raskasta ja vieläkin vaiettavaa aihetta tukee sen kuvitus. Tussia on käytetty taiten ja kuvat ovat synkkyydessään mielenkiintoisia. Pääosin mustavalkoisessa sarjakuvassa on kuitenkin myös toisinaan käytetty väriä - maailma ei lopulta olekaan täysin mustavalkoinen ja toivoton.

perjantai 26. heinäkuuta 2019

Albert Uderzo: Taivas putoaa niskaan

Alkuteos: Le ciel lui tombe sur la tête (2005)
Kääntäjä: Outi Walli
Ilmestymisaika: 2014 (ko.painos)
Sivumäärä: 47
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-763-4
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Asterix #33
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 35 ja 47













Minun mielestäni yksi huonoimmista Asterixin seikkailuista. Tutut asiat löytyvät: taikajuoma, roomalaiset, tutut nahistelut kyläläisten kanssa ja niin edelleen. Mutta… Se seikkailun idea…


Yhtenä päivänä kylän yllä on suuri pallo. Pallo, joka osoittautuu avaruusalukseksi. Aluksen sisällä on avaruusolento, joka etsii keinoa voittaa galaktisia vihollisia. Ja toki tämä vastapuolikin on saman asian perässä… Vähän itketti. Ei alieneita Asterixiin. Ei. Ei. Ei. Toivottavasti tämä oli tässä.

torstai 25. heinäkuuta 2019

Morris & Goscinny: Postivaunut

Alkuteos: La Diligence (1968)
Kääntäjä: Jouni Tihma
Kuvittaja: Morris
Teksti: Goscinny
Ilmestymisaika: 2000 (ko.painos)
Sivumäärä: 46
Kustantaja: Otava
ISBN: 951-1-01822-1
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Lucky Luke #2
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18, 35 ja 47











Lucky Luke saattelee rosvoilun kohteeksi joutuneen postivaunufirman viimeistä kultalastissa olevaa postivaunua halki laajojen tasankojen. Rosvoja on monia myös tällä matkalla, kuten myös pottuja ja läskiä. Sekä korttihuijareita. Huumoria sarjakuvasta löytyy myös. Lopusta löytyy lyhyt tietoisku Black Bart -nimisestä ryöväristä.

keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Fábio Moon & Gabriel Bá: Daytripper

Alkuteos: Daytripper (2010)
Kääntäjä: Petri Silas
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 247
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-606-4
Muoto: Sid.
Peukku:  ^^b
Huom: Vertigo-tuotantoa
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 16 ja 29


*Mikä on ihmiselämän merkittävin päivä? Fábio Moon ja Gabriel Bá vastaavat tähän kysymykseen lyyrisellä ja koskettavalla graafisella romaanilla, joka koettelee sarjakuvakerronnan rajoja.


Daytripper kertoo kirjailijan uraa havittelevan Brás de Oliva Domingosin tarinan. Jokainen kirjan kymmenestä luvusta näyttää meille erilaisen otoksen Brásin olemassaolosta - rakastumiset, kuolemat ja kaikki lukemattomat mahdollisuudet niiden välimaastosta. Daytripper on maaginen tarina vaihtoehdoista ja valinnoista. Esipuheen teokseen on laatinut Craig Thompson (Habibi).*



Pidän tämän kaksikon tavasta kertoa tarinaa, värittää elämää. Se on lähes realistinen, mutta kuvallisilla vapauksilla. He luovat persoonallisia, mieleenjääviä hahmoja ja antavat inhimillisyydelle kasvot. Heidän maisemansa ovat kaunista katsottavaa.


Tarina. Se on lumoava. Tässä on tarina elämän “entä jos” -tilanteista. Miten elämä olisi mennyt, kuinka olisi käynyt jos olisi valinnut toisin. Tai jättänyt kokonaan valitsematta ja vain antanut virran kuljettaa. Tarina, jossa on elämää ja kuolemaa, eivätkä ne sulje toisiaan pois vaan ennemminkin täydentävät toisiaan. Ilman toista ei ole toista. Eikä kuolema ole elämän loppu, vaan alku johonkin uuteen.


Kaunis ja puhutteleva.

tiistai 23. heinäkuuta 2019

Goscinny & Uderzo: Gallialainen kertomataulu

Alkuteos: La Rentrée gauloise (2003)
Kääntäjä: Outi Walli
Kuvittaja:  Albert Uderzo
Teksti: René Goscinny
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 56
Kustantaja: Egmont
ISBN: 978-952-233-340-7
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Asterix #32
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 18 ja 47











Kyseessä ei ole perinteinen Asterix-albumi. Tämä pitää sisällään nimittäin 14 yhdestä muutamaan sivuun pituudeltaan olevaa lyhyttarinaa. Ne ovat hauskoja ja oivaltavia ja valottavat Asterixin maailmaa lukijalle riemastuttavalla tavalla. Huumoria ja perinteisiä kaskuja ei näistäkään seikkailuista ole unohdettu.

maanantai 22. heinäkuuta 2019

Ulla-Lena Lundberg: Jää

Alkuteos: Is (2012)
Kääntäjä: Leena Vallisaari
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 365
Kustantaja: Schildt & Söderström
ISBN: 978-951-851-475-9
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Huom: suomennettu käsikirjoituksen pohjalta
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 5, 18, 35 ja 36
Lukulistalta: 35

*Jää on tarina saaristoseurakuntaan sapuvasta papista, hänen perheestään ja kirkkosaarta ympäröivien kylien ihmisistä - ikiaikaisista salaisuuksista, joita meri ja jää kyläläisten hartioille uskovat.

Eletään sotien jälkeistä aikaa, taistelut ovat loppuneet ja maassa rauha. Kesällä alueen asukkaat rakentavat terveysasemaa, siltaa ja tulevaisuutta. Mutta talvella jää asettuu eri alueiden ja kirkkosaaren väleihin kuin kivilattia.

Pappilan ulkopuolella, kulkuvesillä ja jäällä, vallitsevat iänikuiset voimat. Sen tietää myös postinkuljettaja, joka näkee enemmän kuin muut. Hän tietää, että jokaisen rinnassa on jonkin muun kaipaus, ja kaikki mitä kaivataan tulee veneellä.*


Jää oli minulle raskasta luettavaa. Toisaalta Luotojen ihmisten elämä oli kiehtovaa ja mielenkiintoista seurattavaa. Siihen maailmaan oli mukava upota. Toisaalta taas kirjan kerronta oli melkoisen hidasta lukea.

Kirjan kerronta on polveilevaa. Toisinaan asiat sanotaan selvästi toisinaan taas kierrellään ja kaarrellaan oikein urakalla. Kaikki henkilöt esitellään minusta vähän epämääräisesti ja he jäävät etäisiksi. Tapahtumissa liikutaan puikahdellen ja toisinaan jaaritellaan melkoisesti. Minulta katosi punainen lanka välillä joksikin aikaa kokonaan…

Jää on pienen yhteisön tarina. Kertomus, joka vaatii keskittymistä ja ajattelemista. Se ei ole hyvänmielen kirjoja. Ei ainakaan minulle.

sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Juba: Vieläkin yhdessä

Alkuteos: Vieläkin yhdessä (2011)
Ilmestymisaika: 2011 (ko.painos)
Sivumäärä: 64
Kustantaja: Arktinen Banaani
ISBN: 978-952-270-011-7
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Viivi ja Wagner
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 6, 16, 18, 39













Kokoelma naisen ja sian välisestä suhteesta ja sen mahdottomista mahdollisuuksista. Sarjakuvan stripit ovat oivaltavia, humoristisia ja pureutuvat syvälle parisuhteen ytimeen. Niistä pystyy helposti tunnistamaan itsensä ja oman parisuhteensa. Tai ainakin osan. Sarjakuvan kuvituksen tyyli on rento ja luonteva. Sitä on helppo lähestyä. Harmi vain, että se ei aivan ole omaan makuuni. Tunnustan, että nautin Viivistä ja Wagnerista huomattavasti enemmän kuin mitä aluksi olin odottanut. Sian ja tämän naisen aivoituksissa on jotain opettavaista ja sympaattista.

lauantai 20. heinäkuuta 2019

Guido Crepax: Valentina and the Magic Lantern

Alkuteos: Valentina and the Magic Lantern (2012)
Ilmestymisaika: 2012 (ko.painos)
Sivumäärä: 111
Kustantaja: Headline
ISBN: 978-0-7553-9893-5
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 11, 15, 16, 18, 29, 38 ja 46


*Greated by the famous Italian graphic artist Guido Crepax, Valentina is one of the most iconic, sexy graphic novel heroines of all time. With her distinctive black bob and demure, reserved exterior, Valentina is the very essence of European sophistication. However, below the surface burns a passionate young woman eager to inhabit another world; a world where she can explore her dark attraction to that which most frightens her.


In Valentina and the Magic Lantern, Crepax takes us deep into the heart of her most intensely erotic, fetishistic fantasies - a journey which will heat the blood and set the pulse racing as Valentina is drawn into a labyrinth of elaborate costumes and thrilling liaisons; where physical gratification comes in every shape and size, and absolutely anything goes.*



Valentina ei sovellu herkimmille ja siveellisimmille lukijoille. Kirjan tarinassa päähenkilö nukahtaa ja matkaa halki mitä eriskummallisimpien seksiunien. Monet unista sisältävät nahkaa, sitomista, erilaisia apuvälineitä ja niin edelleen. Kirja on täynnä mielen mutkikkaita fantasioita ja erotiikkaa, jota tukee sen kuvitus. Ohutta mustaa tussijälkeä, ihmisten realismia. Ja melko yksityiskohtaista. Itse luin tämän sarjakuvan ollessani yksin kotona ja punastelin kyllä melkoisesti.

perjantai 19. heinäkuuta 2019

Mark Anthony: The First Stone

Alkuteos: The First Stone: Book Six of The Last Rune (2004)
Ilmestymisaika: ? (ko.painos)
Sivumäärä: 528
Kustantaja: Bantam Books
ISBN: 978-0-307-41847-0
Muoto: e-kirja (Kindle)
Sarjamerkintä: The Last Rune #6
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 12, 15, 16, 29 ja 35
Hyllynlämmittäjä: 32

*The Pale King has been defeated, his legions decimated. The Dark God Mohg has been destroyed. And the evil corporation, Duratek, has been disbanded, foiled in its efforts to strip-mine the world of Eldh. And for our heroes, three years have passed in relative peace. But only relative, because every one of them know in their hearts that their duties are not yet ended. For perihelion approaches, as the two worlds continue to grow nearer. And bad things are coming in its wake.

In the skies over Earth, astronomers have noted an anomaly which seems to be swallowing stars whole. On Eldh, these rifts in the sky are appearing as well - and the dragon Sinfathisar tells Grace Beckett that, if left unchecked, these holes of anti-being will annihilate all of creation forever. He adds that only Travis Wilder - whom the Mournish believe is fated to raise the lost city of Morindu the Dark from the desert sands that hide and hold it - can save the world. But what is the connection between the lost city of the sorcerers and the wounds that rift the heavens?

As Grace goes in search of Travis and Travis goes in search of his kidnapped daughter, all threads of fate begin to pull together, revealing ancient mysteries on both worlds, and connections within connections that carry all the way back through time. With both worlds increasingly wracked by tempests and earthquakes and a palpable sense of hopelessness and despair, and with magic sputtering and dying around them, can our heroes patch together the missing pieces of the puzzle before all of life is annihilated?*



Hyvän fantasiasarjan päätösosa, joka ei aivan yllä koko sarjan tasolle.

Eldh on pelastettu ilkeiltä jumalilta, mutta muinaiset ongelmat jatkavat omaa tietään. Nyt sankareiden pitäisi pelastaa koko maailmankaikkeus ennen kuin se lakkaa olemasta. Ei mikään helppo tehtävä. Varsinkin, kun tällä kertaa Travis ja Grace voivat luottaa vain pieneen joukkoon ystäviä.

Viimeisen seikkailun sankareiksi eivät pääse kaikki tutut ystävät. Muutama kulunut vuosi on tuonut muutoksia heidän elämäntilanteisiinsa ja osa on muuttunut merkittävästi. Osalle lukija joutuu sanomaan hiljaiset jäähyväiset varsin varhaisessa vaiheessa. Ja toivomaan, että heille myöhemmin käy hyvin.

Sen sijaan Travisin, Gracen, Beltanin, Vanin, Deidren ja kumppaneiden seikkailut etenevät varsin vauhdikkaasti. Mukaan eksyy muutamia vanhoja tuttavia, että uusia. Salaisuuksia paljastuu ja ystävysten väliset luottamukset punnitaan maailmassa, jossa kaikki taikuus on heikkenemässä kohti olematonta. Kehen voi luottaa ja kehen ei? Ovatko kaikki luottamuksen arvoisia? Entä miten Etsijöiden (Seekers) salaperäiset johtajat (Philosophers) liittyvät tähän kaikkeen?

Seikkailu on varsin vauhdikas, vaikkakin sen keskelle on isketty pitkä, pitkä, pitkä tarina. Tämä tarina selittää monia asioita Etsijöiden historiasta, mutta se oli minusta todella puuduttavaa luettavaa. Asiat olisi voinut selittää paljon nopeammin ja dynaamisemmin. Onneksi puudutuksen jälkeen päästiin nopeasti kunnolla vauhtiin ja kohti loppua, joka sekä yllätti että ihastutti. Pakko sanoa, että Eldhiä ja sen sankareita tulee ikävä.