sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Taina Sampakoski: Ikoni

Alkuteos: Ikoni (2006)
Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)
Sivumäärä: 236
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-3737-3
Muoto: Sid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 5, 6, 16, 18, 29, 35 ja 36
Lukulistalta: 36


*Nikolai tapaa Sonjan, venäläisen ikonimaalarin itäsuomalaisessa kaupungissa. Nikolai rakastuu ja huomaa Sonjan uskonnollisuuden tarttuvan itseensä.


Sonjan tunteet miestä kohtaan selkiytyvät hitaasti sitä mukaa kuin uusi ikoni alkaa hahmottua puulevyn pinnalle. Mies kuitenkin kamppailee oman epävarmuutensa ja päättämättömyytensä kanssa - ja lisäksi suhteen etenemiselle kasautuu muitakin esteitä.


Sonjan Maalauksista tulee lopulta yllättävä linkki ihmisten välille. Venäläinen galleristi ottaa Sonjan töitä ikkunaansa, jossa ne alkavat kiehtoa Lauraa, Nikolain naisystävää. Laura haluaa tavata niiden tekijän.*




Ikoni on hieman erilainen rakkausromaani. Se on pohdiskeleva, tutkiva. Sen henkilöt uppoavat itseensä ja tuntevat itsensä riittämättömiksi, päättämättömiksi. Se ei ole onnellinen rakkaustarina. Se on rakkaustarina nykypäivän kiireessä ja kiireestä, sekä ihmisten epävarmuudesta ja tyytymisestä siihen “tavalliseen”.


Sampakosken kirjoitustapa on simppeli. Hän käyttää selkeää ja nopealukuista kieltä ilman turhia korulauseita. Sen sijaan itse tarinassa on jotain mystistä, pohdiskelevaa. Lukija ei pääse helposti sinuiksi kenenkään kirjan henkilön kanssa. He jäävät vähän kuin hyvän päivän tutuiksi, jotenkin läheisiksi mutta silti kaukaisiksi. Aivan kuin lukija tarkkailisi heitä parvekkeeltaan ja näkisi vain osan siitä näytelmästä jonka he käyvät keskenään.

Ikoni on makusteltava kirja, jossa ihmisten elämää seurataan kiintoisasti taiteen ja ikonien kautta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti