tiistai 2. heinäkuuta 2019

Väinö Linna: Täällä Pohjantähden alla 1

Alkuteos: Täällä Pohjantähden alla 1 (1959)
Lukija: Veikko Sinisalo
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 24 CD-äänilevyä
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-33331-0
Muoto: äänikirja, CD
Sarjamerkintä: Täällä Pohjantähden alla #1
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 6, 18, 35, 36 ja 43
Lukulistalta: 33

*Väinö Linnan suurteos Täällä Pohjantähden alla on piirtynyt suomalaisten muistiin lähihistorian näkemyksellisenä kuvauksena. Sen sivuilla syrjäinen hämäläiskylä elää alkuvoimaista, maanläheistä elämäänsä kansamme suurina murroskausina. Varttuneempi lukijapolvi tuntee katselevansa silmästä silmään omiakin kokemuksiaan, nuoremmille avautuu ennen tuntemattomia näkymiä kansakunnan kulkemalta tieltä. Teoksen ensimmäisen osan ajallisina rajakohtina ovat helmikuun manifestiä edeltänyt vuosikymmen ja ensimmäisen maailmansodan aatto. Pentinkulman torppariperheiden, talollisten, kartanonherran ja pappilanväen kohtaloihin punoutuvat ajassa liikkuvat mullistavat virtaukset*


Linnan massiivinen teos ei ole aina helppoa ja mukavaa luettavaa/kuunneltavaa. Se käsittelee vakavia aiheita unohtamatta kuitenkaan ihmiselämän pieniä riemuja ja arkisiakin asioita. Kirjan ensimmäisessä osassa seurataan Jussin torpan rakennusta ja tämän perheen kasvua ja elämää aikana, jolloin torpparilla oli varsin vähänlaisesti oikeuksia mutta kovasti töitä. Se piirtää eteen kuvan maailmasta, jossa herrat hallitsivat mutta jossa jo kytee ajatus vapaudesta ja oikeudesta omaan maahan ja työhön. Näin on monien aikuisten sekä myös nuorempien mielessä. Ja onhan mukana toki vähäsen rakkauttakin: Akselin ja Elinan tarina.

Linna on kuvannut arkista elämää vakuuttavasti ja tunteella. Lukija (tai kuuntelija) saa hyvän kuvan torpparien ja herrojen elosta. Kirjan henkilökatras on runsas ja värikäs. Siinä on miestä ja naista moneen makuun ja soppaan. Pentinkulman ihmisten elämästä saa hyvin aikaiseksi tarinan jos toisenkin ja tapahtumat soljuvat tasaista tahtia eteenpäin.

Lukijana pidän Sinisalosta. Hänen ääntään kuuntelee ja hän panostaa lukijan suoritukseensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti