keskiviikko 21. elokuuta 2019

Avi Heikkinen: Valotusaika

Alkuteos: Valotusaika (2019)
Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)
Sivumäärä: 221
Kustantaja: Pokuto
ISBN: 978-952-68644-9-5
Muoto: Sid
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 4, 16, 18, 29, 48 ja 49


*Rahaton lurjus, Jamo, saa käsiinsä kameran, jolla voi kuvata menneisyyttä. Jotta Jamo voisi antaa itselleen anteeksi menneet virheensä, ryhtyy hän kameran avulla etsimään kadonnutta nuorta naista. Apuna hänellä on pehmolelupossuun asennettu, elämäänsä tyytymätön keinoäly ja puolikuuro työkyvyttömyyseläkkeellä oleva ex-poliisi. Etsintä johtaa riitatointuisen kolmikon matkalle, joka muuttaa heidän elämänsä lopullisesti.


Valotusaika on mielen nyrjäyttävä scifi-seikkailu kaikille, jotka toivovat voivansa muuttaa menneisyyttä. Ainutlaatuinen sarjakuvateos on syntynyt aidoissa lokaatioissa kuvattuja valokuvia muokaten.*




Lapsuuteni Jyväskylässä viettäneenä oli jännittävä katsella tätä sarjakuvaa. Näkyisikö tuttuja paikkoja tai henkilöitä? Millaisia muistoja lukukokemus herättäisi? Muistoja nousi pintaan. Ja tuttujakin näkyi. Paikkojen tunnistaminen taas osoittautui paikoitellen vaikeaksi, sillä sarjakuvan tyylissä taustat on lähes poikkeuksetta jätetty “utuisemmiksi”.


Valotusajan toteutus on hieno. Jokainen ruutu on valokuvattu ensin ja sitten muokattu piirretyksi. Ihmisten kasvot ja heidän ilmeensä ovat tarkkoja. Muokkaus ei ole syönyt ilmeikkyyttä, vaikka piirteet ovat tietyllä tapaa pehmenneet ja muuttuneet epätodellisemmiksi. Rakennukset ja miljöö tulevat kauniisti esiin, vaikka esimerkiksi metsämaisemat ja pellot ovatkin yksityiskohdiltaan vähäisempiä. Tyylissä huomio keskittyykin enemmän olennaiseen.


Tarina on kiinnostava. Se kuoriutuu auki vähitellen ja syvenee sellaisiin ulottuvuuksiin, joita alussa ei osannut aavistaakaan. Se on jännittävä. Yllättävä. Ja jotenkin todellisen tuntuinen. Voisin hyvin kuvitella, että elämä voisi olla tuollaista. Itse ainakin voisin tykätä kamerasta, jolla näkee menneisyyteen. Joihinkin muistoihin voisi olla mukava palata.


Kauniisti toteutettu scifi sarjakuva. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti