keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Isaac Asimov: Toinen säätiö

Alkuteos: Second Foundation (1953)
Kääntäjä: Tuulikki Lahti
Ilmestymisaika: 2010 (ko.painos)
Sivumäärä: 286
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-37205-0
Muoto: Nid.
Sarjamerkintä: Säätiö #3
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 15, 16 ja 18
Lukulistalta: 57


*Klassisen tieteistrilogian päätösosa


Muuliksi kutsuttu ihmeolento onnistui kukistamaan Linnunradan voimakkaimman valtion perivihollisen, mutta Säätiön suunnitelma vaalia ihmiskunnan tietämyksen liekkiä näyttää tuhoon tuomitulta. Kaikki osapuolet etsivät kiivaasti Säätiön perustajan Hari Seldonin luomaa salaista Toista Säätiötä. Sen aikoo löytää Muuli, joka haluaa päättää Linnunradan valloituksensa. Ensimmäiselle Säätiölle yhä uskollisten on löydettävä se jostain muusta syystä…


Säätiö-trilogia on Isaac Asimovin (1920-1992) pääteos; klassikko johon palataan aina, kun tieteiskirjallisuudesta keskustellaan.*



Säätiö-trilogian päätösosa menee uudempiin ulottuvuuksiin. Se kertoo useista vuosista ja toisaalta taas vain yhdestä merkittävästä vuodesta Sheldonin suunnitelman kannalta. Tässä kirjassa Ensimmäinen Säätiö ja Toinen Säätiö ovat keskenään hippasilla ja koettavat selättää toisensa. Kumpi mahtaakaan vetää pidemmän korren?


Nopealukuista tekstiä. Sujuvaa kerrontaa ja kiintoisia tapahtumia. Trilogian viimeinen kirja on hyvä päätös tälle alkuperäiselle kokonaisuudelle. Varmaan jossain vaiheessa pitänee lueskella muut Säätiöön liittyvät Asimovin kirjat, mutta tähän vaiheeseen tuntuu siltä, että olen saanut Suunnitelmasta ja mutkikkaista tunteiden muokkauksista pienoisen yliannostuksen.


Kokonaisuudessaan tämä trilogia on ehdottomasti tutustumisen arvoinen jos haluaa nähdä mihin ihmisen mielikuvitus oikein pystyykään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti