maanantai 28. lokakuuta 2019

John Steinbeck: Hiiriä ja ihmisiä

Alkuteos: Of Mice and Men (1937)
Kääntäjä: Jouko Linturi
Lukija: Esko Salminen
Ilmestymisaika: 2007 (ko.painos)
Kesto: 4 CD-äänilevyä, 4h 16min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-4016-8
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 2, 40 ja 50
Lukulistalta: 61

*John Steinbeckin tarina unelmasta, ja ennen kaikkea valtavasta ystävyydestä, joka menee kaiken edelle.

Hiiriä ja ihmisiä kertoo kahdesta kuljeksivasta maatyömiehestä, jotka syvä keskinäinen kiintymys liittää toisiinsa. Taistelu leivästä ei ole helppoa, toverukset ovat saaneet lähdöt työpaikasta toisensa jälkeen. Pienikokoinen ja ovela George koettaa parhaansa mukaan löytää heille uuden leipäpuun. Mutta iso lapsensieluinen Lennie onnistuu aina turmelemaan ystävänsä yritykset. Lennie, tuo voimanpesä miehekseen, on lempeä kuin lapsi, yksinkertainen kuin uskollinen koira. Koko hänen olemassaolonsa on riippuvainen Georgesta. Tässä teoksessa Steinbeckin myötätunto kaikkia osattomia kohtaa on saanut eheän ja kauniin ilmaisun.*



Tämä klassikkoteos on syvällinen ja pohdiskeleva. Se kertoo välittämisestä mutta myös erehdyksistä. Ihmisten ymmärtämättömyys on julma asia, samoin kuin se omankäden oikeus, jota tässä kirjassa myös toimitetaan. Vai onko tuomio joskus rakkautta ja välittämistä?

Minun makuuni hieman hidastempoinen vaikkakin kaunis tarina ystävyydestä ja erilaisuudesta. Jotenkin toi mieleeni Stephen Kingin Vihreän mailin ajatusmaailman. Olisikohan King ottanut mahdollisesti tästä vaikutteita?

Lukijana Esko Salminen tekee hyvän työn. Hän eläytyy mukavasti ja hänen lukemistaan on helppo seurata ja miellyttävä kuunnella. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti