torstai 31. lokakuuta 2019

Peter Franzén: Tumman veden päällä

Alkuteos: Tumman veden päällä (2010)
Lukija: Peter Franzén
Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)
Kesto: 7 CD-äänilevyä, 8h 30min
Kustantaja: Tammi
ISBN: 978-951-31-7621-1
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 11, 15, 18, 21, 29, 35 ja 36
Lukulistalta: 62


*Jokainen päivä sisältää jotain uutta ja ihmeellistä: leikki pikkusiskon ja naapurin poikien kanssa, hassutteleva isoisä, narskuva lumi. Petelle se on myös edessä oleva ensimmäinen kouluvuosi. Ja sitten on isä joka muuttuu. Keittiöstä alkaa öisin kuulua ääniä, riitaa ja itkua. Lähdetään yön selkään.


Lapsi luottaa vanhempiinsa vailla ehtoja, ihailee heitä, on täynnä uskoa tulevaan. Mitä tapahtuu kun kaikki hajoaa?


Peter Franzén tavoittaa pienen lapsen tavan kokea maailma läikehtivien yksityiskohtien avulla. Hän kuljettaa tarinaa pienten huomioiden kautta kohti suurta draama, hetkeä jolloin lapsuuden idylli särkyy.*




Tumman veden päällä kuvaa reilun vuoden mittaista aikaa, jolloin pienen pojan koko maailma muuttuu. Hänen perhekuvansa särkyy. Hän oppii uutta. Kohtaa monia uusia ihmisiä ja asioita, aloittaa koulun, matkustaa lentokoneella… Vuosi on pitkä aika. Etenkin pienelle. Etenkin, jos taustalla vähitellen kasvaa pelko.


Peten elämä on täynnä riemua ja rakkautta, mutta myös tummia sävyjä. Pienessä pohjoisessa kaupungissa kasvaminen ja eläminen ei ole helppoa. Etenkin kun taustalla ovat vanhempien kiistat.


Franzén on pukenut hyvin sanoiksi lapsen maailman. Välillä sitä oikein ihmettelee kuinka sinisilmäistä ja viatonta voi lapsen elämä olla. Kuinka lapsi voi jopa ohittaa joitain kauheuksia. Kuinka lapsi silti jaksaa melkoisen pitkään rakastaa ja toivoa. Koskettavaa tekstiä. Vakavaakin. Silti mukana on pilkahduksia huumoria ja ennen kaikkea myös toivoa.


Äänikirjan lukijana Franzén itse on vakuuttava ja erittäin kuunneltava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti