lauantai 23. marraskuuta 2019

Arthur Miller: Kauppamatkustajan kuolema

Alkuteos: Death of a Salesman (1949)
Kääntäjä: Rauno Ekholm
Ilmestymisaika: 2001 (ko.painos)
Sivumäärä: 160
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-25197-6
Muoto: Nid.
Peukku: q^^
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 16, 32 ja 35
Lukulistalta: 69


*Willy Loman on uhrannut elämänsä uran luomiseen. Vanhetessaan kauppamatkustaja joutuu kuitenkin huomaamaan, ettei häntä ja hänen saavutuksiaan arvosteta. Ongelmat kärjistyvät kotona, kun pojat hylkäävät isänsä ja suistuvat itsekin punomaan valheita. Katsojalle perheen koko tilanne selviää takaumina.


Kauppamatkustajan kuolema (1949) on Arthur Millerin kansainvälisesti ehkä tunnetuin näytelmä. Yhden perheen tapahtumat kuvaavat amerikkalaisen unelman konkurssin, jolla on paljon yhtymäkohtia myös suomalaisen työelämän todellisuuteen.*



Uskon, että Kauppamatkustajan kuolema on niitä näytelmiä, jotka aukeavat huomattavasti paremmin näyttämöllä kuin kirjana. Vaikka tekstissä on hyvin kerrottu oletettu lavastus ja mainittu tehokeinoista, eivät silti kaikki siirtymät takaumien suhteen tule aina selvästi esille. Ainakaan minulle. Näin ollen minun oli toisinaan hankala kestää perillä siinä, elettiinkö takaumaa vai todellisuutta. Tämä taas teki tekstistä osittain käsittämätöntä.


Millerin näytelmä on varmastikin sellaisia, jotka puhuttelevat ihmisiä sukupolvi toisensa jälkeen. Ainakin, jos lama sattuu osumaan kohdille. Tai perheessä on omia pieniä erimielisyyksiään. Itse ainakin ymmärsin perheen rahahuolet kuin myös lasten välisen kilpailun ja vanhempien toiveet lasten suhteen. Eräällä tapaa myös äidin rakkauden sekä lapsiin, mutta ennen kaikkea Willyyn. Sen sijaan Willy itse jäi minulle vain “päästään sekaisin olevaksi ukoksi”.


Ei näytelmä sieltä helpoimmasta päästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti