maanantai 25. marraskuuta 2019

Mika Waltari: Kuka murhasi rouva Skrofin?

Alkuteos: Kuka murhasi rouva Skrofin? (1938)
Lukija: Lars Svedberg
Ilmestymisaika: 2017 (ko.painos)
Kesto: 1 CD-äänilevy (MP3), 8h 27min
Kustantaja: WSOY
ISBN: 978-951-0-43266-2
Muoto: äänikirja, CD-äänilevy
Sarjamerkintä: Komisario Palmu #1
Peukku: ^^b
Sopisi lukuhaasteeseen ainakin: 1, 2, 18, 30 ja 50
Lukulistalta: 70


*Ikivihreä dekkariklassikko esitteli lukijoille ensi kertaa komisario Palmun.


Vanha, rikas leskirouva Skrof löydetään kuolleena asunnostaan. Kaasuhana on auki ja muutenkin itsemurha vaikuttaa ilmeiseltä. Tutkimuksia johtava komisario Palmu joutuu kuitenkin hyvin pian toteamaan, että kyseessä on murha.


Tällä teoksella Mika Waltari voitti pohjoismaisen salapoliisiromaanikilpailun Suomen osakilpailun vuonna 1938 ja esitteli lukijoille komisario Palmun. Dekkariklassikko tunnetaan myös Matti Kassilan vuonna 1961 ohjaamana elokuvana, Kaasua, komisario Palmu.*





Minun on tunnustettava, etten kunnolla muista tämän kirjan pohjalta tehtyä elokuvaa. Olen sen nähnyt pari kertaa, mutta edellisestä kerrasta on vuosia. Ehkä niin on hyvä, sillä nyt sain nauttia kirjasta ilman elokuvan tuomaa muistoa.


Waltari osaa punoa juonen. Tapahtumat on esitetty selvästi, kuvailevasti. Lukija saa hyvän tilannekatsauksen ja hänellä todella on kaikki ratkaisun avaimet käsissään. Kuitenkin kirjan kertoja omalla viattomalla tavallaan saattaa johtaa lukijaa harhaan. Se tosin on vain inhimillistä. Inhimillisyyttä korostaa vielä entisestään kirjan rikas ja värikäs henkilögalleria. Poliisit ovat mainioita persoonia ja epäillyt kaikki oikein kiinnostavia tapauksia. Tarina etenee hyvin ja lukija saa pysyä valppaana. Sivuilla mielikuvitus laukkaa ja itse ainakin nautin.


Lukijana Lars Svedberg on mainio! Pidän hänen äänestään ja sen sävystä. Hän osaa hyvin tuoda esiin henkilöiden erilaisuuden ja hänen tapansa lukea tekstiä on nautittava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti