torstai 18. kesäkuuta 2020

Kathy Reich: Jäinen pelko

Alkuteos: Déjà Dead (1977)
Kääntäjä: Jukka Jääskeläinen & Jukka Sirola
Ilmestymisaika: 1999 (ko.painos)
Sivumäärä: 423
Kustantaja: WSOY
ISBN: 951-0-22164-3
Muoto: Sid.
Sarjamerkintä: Temperance Brennan #1
Peukku: ^^b
Huom: televisiosarja Bones perustuu osin tähän kirjasarjaan
Hyllynlämmittäjä: 21


*Kanadalainen, oikeuslääketieteeseen erikoistunut antropologi Kathy Reichs tuo rikoskirjallisuuteen uuden pelottoman sankarittaren, itsensä “kloonin”, tohtori Tempe Brennanin. Tavallisen näköinen mutta tavattoman kovahermoinen keski-ikäinen nainen tutkii ruumiita Montrealin oikeuslääketieteen laitoksella. Hän tekee yhteistyötä poliisin kanssa, mutta kumppanien ajatusmaailma ei aina anna kaikupohjaa hänen teräville oivalluksilleen. Aluksi Tempen käsissä on kolmen eri aikoina surmatun nuoren naisen tapaus. Suurkaupungissa kaapataan ihmisiä tuhkatiheään, mutta tuo partaveitsien cowboy tuntuu toimivan ikioman hullun logiikkansa mukaan. Tempen teoria sarjamurhaajasta vahvistuu, ei tosin erityisempää vointonriemua aiheuttavalla tavalla, kun hän löytää puutarhastaan irvistelevän pääkallon.


Kathy Reichsin karmivasti todentuntuisessa romaanissa liikutaan nihkeiltä huorakaduilta kamlanhajuisiin laboratorioihin ja taas takaisin sinne minne kirkkaimmatkaan katulamput eivät valaise. Joka askel vie lukijan lähemmäksi jäisen pelon huipentumaa.*



Olen Bones-fani. En kuitenkaan tiennyt, että televisiosarja pohjautuu osittain kirjasarjaan. Siksi olinkin melkoisen yllättynyt löytäessäni tämän kirjan. Jännitystä tuntien tartuin siihen ja… En joutunut pettymään.


Kirja on kirjoitettu kiinnostavasti ja asiantuntevalla otteella. En muista koska olisin lukenut näin yksityiskohtaisia kuvauksia ruumiiden käsittelystä tai tutkinnan etenemisestä. Toki kaikkea ei tule lukijan tietoon, sillä Brennan kertoo itse tapahtumista ja se rajoittaa myös lukijan näkökenttää. Eihän hän tiedä kaikkea ja toimii omien vaistojensa ohjaamana. Se tekee kirjasta kuitenkin jännittävän. Ja henkilökohtaisen. Välillä tarina todella hiipii ihon alle, sillä tapaukset, joiden selvittäjäksi Brennan päätyy, eivät ole lähimainkaan kauneimmasta päästä. Murhat ovat todella raakoja, joten herkimmille lukijoille kirjaa ei voi suositella. Muille: tarttukaa ihmeessä kiinni! Itselleni ainakin tämä oli raikas ja hieman erilainen lukukokemus dekkareiden maailmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti