lauantai 24. heinäkuuta 2021

Lisa Jewell: Löysin sinut

 

Alkuteos: I Found You (2016)

Kääntäjä: Karoliina Timonen

Lukija: Ella Pyhältö

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 11h 58min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510448298

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Jokaisella on salaisuutensa. Mitä jos et enää muistaisikaan omaasi?

Tuulenpieksemässä rantakaupungissa yksinhuoltajaäiti Alice Lake löytää miehen istumassa rannalta talonsa edustalta. Miehellä ei ole nimeä, ei päällystakkia eikä hajuakaan siitä, miten hän oli sinne joutunut. Alice päästää hänet taloonsa.

Samaan aikaan Lontoon liepeillä hiljattain avioitunut Lily Monrose on huolesta sairas, sillä hänen miehensä ei ole palannut töistä kotiin. Sitten poliisi väittää, että miestä jonka hän on nainut ei ole olemassakaan.

Lukuisat juonenpätkät risteilevät yllättävästi ja törmäävät lopulta kiehtovasti yhteen.

Brittikirjailija Lisa Jewell (s. 1968) on kansainvälinen menestyskirjailija, jonka teoksia on käännetty 16 kielelle ja myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta yksinomaan englanninkielisessä maailmassa. Jewell on samaistuttavien henkilöiden ja uhan tunteen luomisessa aivan omaa luokkaansa.*



Jewell on kirjailija, josta olen hieman kahden vaiheilla. Hän osaa kirjoittaa. Hänen tarinansa ovat jännittäviä ja hän vaihtelee hyvin kertojaa ja ajan eri tasoja. Näin tarinoista tulee eläviä ja vetovoimaisia. Lukija/kuuntelija haluaa ahmia tekstiä eteenpäin ja tietää, mitä on tapahtunut ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Tätä tukee se, että hänen henkilöhahmonsa ovat ihastuttavia. Monet heistä ovat todella helposti lähestyttäviä ja sympaattisia. Heistä alkaa kuin huomaamatta välittää. Mutta.

Niin, se mutta. Jotenkin hän perustelee tarinan “pahiksen” pahuuden jotenkin vaillinaiseksi. Syy, miksi joku on ilkeä ja tekee pahojaan, on jotain mikä jotenkin vaikuttaa epäuskottavalta. Toki se voi olla ainakin osa syy, mutta tuskin sentään koko syy.

Oli miten oli. Löysin sinut on hyvä tarina. Se pitää otteessaan ja onnistuu yllättämään. Välillä lukija saa pelätä pahinta ja välillä huokaista helpotuksesta. Viihdyttävä.

Lukijana Pyhältö tekee mukavan työn. Hän lukee hyvin ja selkeästi. Lisäksi hän koettaa eläytyä tekstiin ja antaa hahmoille oman äänen. Joidenkin henkilöhahmojen kohdalla tämä toimii, joidenkin ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti