maanantai 21. helmikuuta 2022

Franquin: Zorbul-tarinat

 

Alkuteos: Spirou et Fantasio - L’integrale - Le mythe Zorglub (2009)

Kääntäjä: Emilia Melasuo

Ilmestymisaika: 2013 (ko.painos)

Sivumäärä: 173

Kustantaja: Egmont

ISBN: 9789522336897

Muoto: Sid.

Sarjamerkintä: Piko ja Fantasio 15 & 16

Peukku: q^^

Huom: sisältää sarjakuvat Koe joka muuttui painajaiseksi (La peur au Bout de Fil), Z niin kuin Zorbul (Z comme Zorglub) ja Zorbulin varjo (L’ombre du Z)

*Piko ja Fantasio ja hullu tiedemies Zorbul!

Vuonna 1938 käynnistynyt Piko ja Fantasio on ollut eurooppalaisen sarjakuvan kärkikastia jo 75 vuoden ajan, ja sarjaa ovat ajan saatossa laatineet monet huipputekijät. Maineikkain ja ikimuistoisin heistä oli André Franquin, joka loi sarjan tärkeimmät sivuhahmot sekä teemat.

Franquinin arvostetuimpiin tarinoihin kuuluu eittämättä huima Zorbul-seikkailu, jossa Piko ja Fantasio joutuvat vastakkain Sieninevan kreivin vanhan kilpakumppanin, suuruudenhullun Zorbulin kanssa. Häikäilemätön tiedemies yrittää valloittaa maailman mitä eriskummallisimmilla keksinnöillään, ja sankaripari joutuu pistämään kaiken peliin pysäyttääkseen hänet.

Albumit Z niin kuin Zorbul sekä Zorbulin varjo julkaistiin suomeksi alun perin jatkosarjoina 70-luvun Ruutu-lehdessä, ja nyt nämä mestariteokset on koottu hienoksi kirjaksi. Kokoelma sisältää myös Franquinin kansikuvitusta, kattavan artikkelin sarjan taustoista sekä lyhyen seikkailun Koe joka muuttui painajaiseksi.*




Ensimmäisessä Zorbul-tarinassa tutustumme melko erikoiseen tiedemieheen. Hän vaikuttaisi olevan aika nerokas, mutta aina tekevän jonkun ratkaisevan virheen. Mutta hän on päättänyt näyttää vanhalle kilpakumppanilleen Sieninevan kreiville. Siksipä koko Sienineva on pian pulassa Fantasiosta puhumattakaan.

Toisessa tarinassa taas siivoillaan aluksi ensimmäisen sotkuja. Ja sitten joudutaan päistikkaa uusiin, sillä eihän Zorbul tietenkään ole täysin parantanut tapojaan. Ei varsinkaan, kun taustalla pyörii vielä muita ilkiöitä.

Nämä kaksi tarinaa kannattaa lueskella kohtuullisen lähellä toisiaan. Sen verran tiiviisti tarinat liittyvät toisiinsa. Ne ovat seikkailuiksi melko pitkiä, mutta minua se ei haitannut. Vaikka osa sivuista kuluikin asioihin, jotka eivät varsinaisesti liittyneetkään tarinaan.

Kuvitus on tuttua ja turvallista jälkeä ja mukana seikkailevat Marsupilami ja Skip pitävät huolen siitä, että huumoria löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti