sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

Anneli Kanto: Piru, kreivi, noita ja näyttelijä

 

Alkuteos: Piru, kreivi, noita ja näyttelijä (2007)

Lukija: Antti Virmavirta

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 12h 26min

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9789512426775

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 34. Kirjailijan nimessä on luontosana (34/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 1, 7, 8, 11, 18, 20, 29, 32, 35, 38 ja 43

*Kreivi Brahe perustaa Turkuun akatemian, jotta laiskoihin ja vastahankaisiin suomalaisiin saataisiin iskostettua yritteliäisyttä ja tiedonhalua. Piispa Rothovius käy kovalla kädellä juurimaan maasta taikauskoa ja vanhoja jumalia.

Nuori Laurentius Tammerkosken kylästä pääsee opiskelemaan. Hänestä tulee yliopiston tudiosus, mutta hän innostuu enemmän kabbalistisista kirjoista kuin jumaluusopista. Noituudesta syytettynä nuorimies pakenee kuolemantuomiota lähtemällä teatteriseurue Komeetan matkaan. Mannermaisilla, uusimmilla teatterikonsteillaan seurue huvittaa suomalaisia länsirannikolla, pohjoisessa ja kaukaisimmassa idässä, aina Kajaanin linnassa asti, joka on Ruotsin vallan pahamaineisin vankila.

Piru, kreivi, noita ja näyttelijä kertoo “kreivin ajasta”, jolloin valistunut Pietari Brahe Suomen käskynhaltijana perusti yliopiston, postilaitoksen, tehtaita ja uusia kaupunkeja. 1640-luvulla käytiin Turun yliopistossa noitaoikeudenkäyntejä opiskelijoita ja professoreita vastaan. Maan ensimmäisissä väitöskirjoissa pohdiskeltiin järkevyyttä, valaiden elämää, komeetan substanssia sekä demonien ja enkeleiden aineellista olomuotoa. Raamattua suomennettiin ja ensimmäiset näytelmät kirjoitettiin ja näyteltiin.*



Kanto osaa herättää historian henkiin kirjojensa sivuilla. Hän sotkee totuutta fiktioon taitavasti ja hyödyntää historiallisia tapahtumia osina tarinaa. Kuunnellessa/lukiessa voi mainiosti kuvitella olevansa mukana ajan menossa ja elämässä.

Sen sijaan hänen henkilöhahmonsa voivat olla monesti hieman “pliisuja”. Näin on ainakin tämän tarinan, omien muistelmiensa kirjoittajan, Laurentiuksen laita. Elämänsä ehtoopuolta viettävä mies kirjoittaa ylös omaa elämäänsä, johon on mahtunut jos jonkinlaista. On opiskelua, petosta, ystävyyttä, noituussyytöksiä, teatterielämää ja niin edelleen. Harmi vain, että mies itse on ollut melkoinen nyhverö. Tyyppi ei ole oikein kunnolla uskaltanut elää ja monessa paikassa hurskastelee vaikka toisissa käyttäytyy itse pahemmin kuin piru. Henkilökohtaisesti en hänestä kamalasti pidä, mutta onneksi kirja on täynnä mitä mainioimpia sivuhenkilöitä. Nämä takaavat hyvät naurut ja kunnon draamat.

Virmavirta on hyvä lukija, jonka kuunteleminen on kivaa. Tässä äänikirjassa taisi kuitenkin äänitys olla hieman hiljaisella, sillä volyymiä sai iskeä normaalia enemmän että kuuli kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti