torstai 1. huhtikuuta 2021

Angie Thomas: Viha jonka kylvät

 

Alkuteos: The Hate U Give (2017)

Kääntäjä: Kaijamari Sivill

Lukija: Rebekka Kuukka

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 12h 53min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511362777

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

Lukuhaaste 2021: 39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia (22/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 7, 8, 29 ja 50

*Millaista on olla musta nuori tämän päivän Amerikassa? Kirjasensaatio, ajankohtaisempi kuin koskaan.

16-vuotias Starr on köyhän slummin kasvatti, joka käy koulua paremmalla puolella kaupunkia. Ristiriita kahden maailman välillä kärjistyy, kun poliisi ampuu syyttä Starrin ystävän, joka kuolee Starrin syliin.

Starr on ainoa silminnäkijä, ja hänen todistuksensa voi tuhota koko mustan yhteisön. Se voi myös maksaa hänen henkensä.*



Viha jonka kylvät on kirja, joka pitää sisällään painavaa asiaa. Se on kuvaus nuoren elämästä omine sotkuineen, mutta samalla se on jotain enemmän. Se on tarina taistelusta, ennakkoluuloista, ystävyydestä ja oman tiensä löytämisestä. Starr kasvaa tarinan aikana, ja niin kasvavat hänen ystävänsä ja perheenjäsenensäkin. Nuoren high schoolia käyvän elämään on mahdutettu paljon muuta…

Starr on henkilöhahmona valloittava. Hän on elämäniloinen ja ystävällinen. Samalla hän on hyvin määrätietoinen, mutta myös pelokas. Eikä ihme. Hän on kasvanut alueella, jossa jengit pyörivät ja aseiden pauke on arkipäivää. Näistä kuvioista fiksu nuori nainen joutuu lähtemään taisteluun, joka ei ole helppo. Varsinkin kun hän joutuu pitämään omaa osaansa salaisuutena.

Kirjan aihe on erittäin ajankohtainen. Poliisi on ampunut viime vuosina useammankin tummaihoisen ihmisen. Pelko ja viha ovat leiskuneet ympäriinsä ja sivullisia uhreja on tullut. Ja aiheesta puhutaan. Viha jonka kylvät kertoo ajankohtaisen tarinan tummaihoisen nuoren näkökulmasta. Se näyttää, millaista viljaa me olemme nyt kylväneet ja millaista viljaa saamme kohta leikata.

Koskettava. Puhutteleva. Raju. Kirja ei ole helppo eikä kevyt, mutta suosittelen sitä ehdottomasti kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti