maanantai 26. huhtikuuta 2021

Marisha Rasi-Koskinen: REC

 

Alkuteos: REC (2020)

Lukija: Mikko Leskelä

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 20h 1min

Kustantaja: Kustantamo S&S

ISBN: 9789515251862

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2021: 36. Kirjassa liikutaan ajassa (31/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2021 ainakin: 4, 8, 19 ja 29 

*Ihmisen voi herättää kuolleista. Tai vain luoda tyhjästä. Räjäyttää esiin uuden maailmankaikkeuden. Sekunnissa. Ajatukset ovat tekoja, kaikki mitä kerran ajattelet, on olemassa.

Lucas on ihan tavallinen poika, jolla on ihan tavallinen elämä, kunnes hänestä tulee erityinen. Se tapahtuu kun kaikki alkaa ensimmäisen kerran, ja kaikki alkaa kun hän tutustuu Coleen ja hänen veljeensä Nikiin. Monta alkua ja loppua myöhemmin Lucas matkustaa ensimmäisen kerran kaupunkiin, josta hänen tarinansa alkoi. Joku on kuollut, joku on kadonnut, ja Lucas matkustaa löytääkseen vastauksia, tietenkin, mutta ei se niin toimi. Hän löytää uusia kysymyksiä, ja hänen tarinansa liittyy toisiin tarinoihin.

REC on kirjallinen mysteeri, matkakertomus ja dokumentti, fiktiota fiktiosta. Se on unohtumaton, suuri romaani ystävyydestä ja rakkaudesta, vallankäytöstä ja rajattomuudesta. REC on huikea kaleidoskooppi, jossa tarinat ja todellisuus asettuvat uusissa käsissä aina uusiin kulmiin.*



REC on kirja, joka minusta tuntuisi toimivan paremmin luettuna kuin kuunneltuna. Se leikkii ajalla ja paikalla. Videon kuvaamisella, nauhoituksella. Se hyppii, pomppii ja poukkoilee. Ja välillä vain luettelee. Kuunneltuna se vaatii paljon keskittymistä. Itse luettuna palaaminen taaksepäin on helpompaa ja asioita ehtii käsittelemään paremmin.

REC on kuin nauhoitettu teos. Se kuvaa ja siinä kuvataan. Tallenteet ja se, miten maailman näkee ja miten sen käsittää, ovat merkittävässä asemassa. Mikä tarinoista on tosi? Vai onko mikään? Miten yksittäisten ihmisten tarinat liittyvät toisiinsa ja miten niistä muodostuu kokonaisuus? Kokonaiskuva?

Erikoinen. Omalaatuinen. Omalla tavallaan kiehtova. Ei ehkä kaikkein kivoin tai kaunein kertomus, mutta ehdottomasti elämänmakuinen. Tässä tarinassa kaikki ihmiset eivät ole sitä, miltä aluksi vaikuttaa. Eivätkä he ainakaan ole kaikki kivoja ja mukavia. He ovat ihmisiä. Vikoineen kaikkineen.

Haastava teos, joka vaatii oman aikansa sulatteluun.

Lukijana Leskelä toimii hyvin. Hän lukee tasaisesti ja varmasti. Jotain pientä väriä olisin lukutyyliin kaivannut helpottamaan eri osien vaihtelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti