sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Dean Koontz: Odd Thomas - Hiljaisten kaupunki

 

Alkuteos: Odd Thomas (2003)

Kääntäjä: Kari Salminen

Ilmestymisaika: 2006 (ko.painos)

Sivumäärä: 407

Kustantaja: Gummerus

ISBN: 9512069091

Muoto: Sid.

Sarjamerkintä: Odd Thomas #1

Peukku: ^^b

*Lohtua, oikeutta ja kostoa hakevilla kuolleilla on keinonsa kommunikoida nuoren Odd Thomasin kanssa.

Kun Oddin pikaruokagrilliin saapuu bodachien ympäröimä turpea muukalainen, Odd vakuuttuu että Elviksen itkuinen haamu on yrittänyt kertoa hänelle jotain tärkeää.

Bodachit ovat verilöylyihin ja joukkotuhoihin erikoistuneita henkimaailman katastrofimatkailijoita. Ja nyt ne norkoilevat Pico Mundon pikkukaupungissa.

Joku aikoo pikaliittää Pico Mundon kunnan ja sen asukkaat - mukaan lukien Oddin rakastetun Stormyn ja 200-kiloisen kirjailijaystävän P. Oswald Boonen - kuolleiden hiljaiseen kerhoon. Tuhansien ihmisten kohtalo on Oddin… (viivakoodi peittää lopun).*




Lukaisin viimein Odd Thomas -sarjan ensimmäisen kirjan. Enkä joutunut pettymään. Se on mukavan rauhallisella otteella kirjoitettu, rento ja kuitenkin tapahtumarikas. Sen kerronta on hyvää ja sujuvaa ja siinä on monia mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Kirjan idea on kiinnostava ja se toimii. Mikä parasta, se ei ole liian pelottava (minusta ei ollenkaan), joten se sopii monelle lukijalle.

Odd on persoonana kiinnostava. Hän on kirjan kertojana hyvä ja osaa todella pitää lukijan mielenkiintoa yllä. Hän paljastaa ja vihjaa, ja yllättää monesti lukija. Omalla tavallaan hän on hyvin rehellinen ja tiettyyn rajaan myös erittäin luotettava. Hän kuvailee maailmaa tarkasti ja maalaa lukijan eteen maiseman, jossa pääsee elämään mukana.

Kirjan tarina on hyvä. Kummituksia juoksee pitkin kaupunkia ja Odd koettaa estää lähestyvän katastrofin. Samalla hän koettaa parhaansa mukaan suojella rakkaitaan. Tapahtumat soljuvat hyvin eteenpäin ja Oddin ongelmat ovat täysin ymmärrettävissä. Tähän sankariin on helppo samaistua ja kiintyä! Ikävintä tietysti on se, että Odd on mitä on. Hän välillä unohtaa oman erityislaatuisuutensa…

Rauhaisa ja silti jännittävä. Hyvä ja toimiva tarina. Erittäin hyvä aloitus sarjalle, jossa esitellään hyvin hahmot ja ympäröivä maailma. Tästä olisi hyvä siirtyä sarjan seuraavaan kirjaan (Odd Thomas - Kuolleiden kasino). Itse jatkan jossain välissä sarjan kolmanteen osaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti