keskiviikko 7. huhtikuuta 2021

Tara Westover: Opintiellä

 

Alkuteos: Educated (2018)

Kääntäjä: Tero Valkonen

Lukija: Karoliina Niskanen

Ilmestymisaika: 2019 (ko.painos)

Kesto: 13h 10min

Kustantaja: Tammi

ISBN: 9789520418144

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b

*”Ymmärsin että tämä yksi asia, enemmän kuin mikään toinen, erotti minun perheeni muista: me emme käyneet koulua.”

Tara Westoverin Opintiellä on uskomaton selviytymistarina syrjäytymisestä ja koulutuksen voimasta. Sitä verrataan Villiin vaellukseen, Seitsemännen portaan enkeliin ja muihin suurmenestyksiin.

Totuus on tarua ihmeellisempi, näin voi todella sanoa Tara Westoverin elämästä. Hän kasvoi Idahon vuorilla perheessä, joka odotti maailmanloppua ja vihari yhteiskuntaa, koulutusta ja lääketiedettä. Isän valta oli ehdoton hulluuden rajoille asti. Tara oppi keräämään yrttejä ja työskentelemään romuttamossa, mutta luokkahuoneeseen hän astui ensi kerran vasta aikuisuuden kynnyksellä. Saadakseen koulutuksen Taran oli jätettävä entinen elämänsä ja otettava petturin rooli perheessään, eikä opintie ollut helppo: millaista on astua yliopistoon täysin itseoppineena ja takametsistä tulleena, vailla mitään sosiaalisia tietoja ja taitoja.

Opintiellä kertoo huikean tarinan rakkaudesta ja julmuudesta perheen sisällä, suuresta lahjakkuudesta ja sisäisestä palosta, jotka johdattavat nuoren tytön kohti mahdottomalta tuntuvaa päämäärää.

Tara Westover (s.1986) kasvoi Idahossa eikä saanut lainkaan opetusta ennen yliopistoa. Hän valmistui Brigham Young Universitysta vuonna 2009 ja sai stipendin Cambridgeen. Jatko-opintojensa aikana hän vietti vuoden vierailevana tutkijana Harvardissa ja väitteli Cambridgessa tohtoriksi historian oppiaineesta vuonna 2014. Opintiellä on hänen ensimmäinen kirjansa.*



Järkyttävän hyvä elämäkerta. Kirja on kirjoitettu kiinnostavasti, elävästi. Tapahtumat ja paikat vaihtelevat hyvin. Teksti soljuu eteenpäin ja sen onnistuu yllättää, liikuttaa ja järkyttää. Se nosti ainakin minulla tunteet pintaan ja sai ne vaihtumaan ilosta ja hyvästä olosta aina epäuskoon ja järkytykseen asti.

Taran elämä on aikamoista elämää. Perheväkivaltaa, itsesyytöksiä, vanhempien sortoa, valheita… Mutta samalla se on tarina elämästä, jossa on toivoa, uskallusta, rohkeutta ja paljon unelmia. Sekä tietenkin myös välittämistä. On varmasti vaatinut todella paljon uskaltaa irrottautua entisestä ja lähteä tavoittelemaan omia unelmiaan. On vaikea ymmärtää, että kirjoittaja on vain pari vuotta minua itseäni vanhempi ja silti hän on elänyt täysin toisenlaisen lapsuuden ja vieläpä maassa, jossa kaiken olisi pitänyt olla mahdollista. No, niinhän se tavallaan onkin, vaikka ei ehkä niin kuin olisi voinut kuvitella.

Opintiellä piti minut otteessaan alusta loppuun. Välillä puistin päätäni ja ihmettelin miten joku on voinut sallia toisten kohdella itseään siten kuten Taraa ja tämän sisaruksia on kohdeltu. Välillä riemuitsin Taran onnistumisista ja toivoin parempaa. Lukiessa/kuunnellessa tulee käytyä läpi melkoinen tunteiden kirjo. Opintiellä on vaikuttava ja koskettava teos, joka laittaa ajattelemaan. Suosittelen sitä kaikille, mutta ehkä herkimmille se voi paikoitellen olla liikaa.

Lukijana Niskanen tekee vakuuttavaa työtä. Hänen äänensä todella herättää Taran elämän eloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti