lauantai 3. huhtikuuta 2021

Suzanne Collins: Nälkäpeli. Balladi laululinnuista ja käärmeistä

 

Alkuteos: The Ballad of Songbirds and Snakes (2020)

Kääntäjä: Helene Bützow

Lukija: Markus Ilkka Uolevi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 17h 8min

Kustantaja: WSOY

ISBN: 9789510449622

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Sarjamerkintä: Nälkäpeli #4

Peukku: q^^

Huom: tapahtuu ennen Nälkäpeli-trilogiaa!

*Uusi Nälkäpeli-romaani!

Kunnianhimo ruokkii häntä. Kilpailu kannustaa häntä. Mutta vallalla on hintansa.

On elonkorjuun aamu ja kymmenes vuotuinen Nälkäpeli on alkamassa. 18-vuotias Coriolanus Snow valmistautuu Capitolissa hohdokkaaseen tehtävään yhtenä Nälkäpelin ohjaajista. Ennen niin mahtava Snow-suku elää kovia aikoja, ja sen ainoa heikko toivo on Coriolanus: onnistuuko hän päihittämään koulutoverinsa viehätysvoimassa, älyssä ja oveluudessa ja ohjaamaan tribuuttinsa voittoon?

Lähtöasetelma on Coriolanukselle kehno. Hänet määrätään ohjaajaksi tribuuteista heikoimmalle, Vyöhykkeen 12 tytölle. Kaksikon kohtalo on nyt hitsattu yhteen - jokainen Coriolanuksen valinta voi johtaa suosioon tai epäonnistumiseen, voittoon tai tuhoon. Areenan sisäpuolella käydään kamppailua elämästä ja kuolemasta. Areenan ulkopuolella Coriolanus puolestaan tajuaa, että hänellä on tunteita kuolemaan tuomittua tribuuttiaan kohtaan… ja hänen on päätettävä, noudattaako sääntöjä vai pyrkiäkö voittoon keinoja kaihtamatta.

Suzanne Collins tunnetaan uraauurtavista nuortenromaaneistaan Nälkäpeli, Vihan liekit ja Matkijanärhi, jotka nousivat kaikki New York Timesin bestsellerlistan kärkeen ja keräsivät ylistäviä arvioita. Niistä tehtiin myös neljä suosittua elokuvaa. Collinsilta on suomennettu lisäksi alismaan tarinat -fantasiasarja, jonka aloitti teos Ylismaan Gregor. Hänen kirjojaan on julkaistu kautta maailman 53 kielellä.*



Uusin Nälkäpeli ei minusta yllä alkuperäisen trilogian tasolle. Tapahtumat lähtevät hitaasti käyntiin, enkä itse oikein lämmennyt näille päähenkilöille ja heidän motiiveilleen. Kun sitten viimein pääsin sisälle tarinaan, oli sen kuunteleminen lopulta ihan mukava kokemus. Lisäksi voisin sanoa, että oli mukava oppia lisää Nälkäpelin historiasta, siitä, miten koko peli on syntynyt ja saanut muotonsa.

Nälkäpelin maailma on julma. Se tiedetään ja tässä kirjassa se näyttäytyy vielä hieman erilaisella tavalla. Sillä nyt sentään ollaan Capitolissa, sivistyksen kehdossa. Mutta ei, sillä ollaan aivan yhtä valmiita (ellei jopa valmiimpia) uhraamaan kaikki oman edun nimissä. Eivätkä ne capitolilaiset aivan niin puhtoisia ja kunniallisia ole kuin mitä antavat ymmärtää… Tässä julmassa maailmassa on onneksi myös ystävyyttä ja rakkautta, mutta millaisen hinnan niistä joutuu maksamaan? Ja voiko edes niiden kestävyyteen luottaa?

Päähenkilöinä Coriolanus ja Lucy Grey ovat ihan mielenkiintoinen pari. Sopivan erilaisia ja sopivan kiinnostavia. Sen sijaan osa sivuhenkilöistä on melkoisen… täsmäiskuiksi suunniteltuja. He tuntuvat olevan olemassa vain, jotta nuo kaksi saisivat loistaa. Ehkä hahmokatrasta olisi voinut suunnitella aavistuksen mielenkiintoisemmaksi.

Lukijana Uolevi oli minulle uusi tuttavuus. Hänen äänensä on mukava ja sitä kuuntelee mielellään. Lukijana jatkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti