keskiviikko 30. kesäkuuta 2021

Masaji Ishikawa: Pako helvetistä

 

Alkuteos: A River in Darkness: One Man’s Escape from North Korea (2000)

Kääntäjä: Niko Jääskeläinen

Lukija: Ilkka Villi

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 6h 45miin

Kustantaja: Minerva

ISBN: 9789523752856

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Shokeeraava kertomus Pohjois-Koreasta, tositarina elämästä, josta oli päästävä pakoon - tai kuoltava. Masaji Ishikawa muutti 13-vuotiaana perheensä mukana Japanista Pohjois-Koreaan. Monien muiden tavoin köyhä perhe uskoi propagandaan, jonka mukaan Pohjois-Korea on maanpäällinen paratiisi, jossa kaikille riittää työtä, vaurautta ja ruokaa. Todellisuus osoittautui täysin toiseksi. Perhe sai pian huomata olojen muuttuneen vaikeista suorastaan katastrofaalisiksi. He olivat yhteiskunnan alinta kastia, ihmisiä, joilla ei ole oikeuksia.

Kirja kuvaa riipaisevasti brutaalia totalitarismia ja tyranniaa, jonka alla pohjoiskorealaiset elävät. Hallinnon ylenkatse ja päivittäinen julmuus köyhiä kansalaisia kohtaan ylittää mielikuvituksen rajat. Yksi kerrallaan Ishikawan perheenjäsenet menehtyvät uupumukseen, nälkään ja toivottomuuteen. Lopulta hänelle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin paeta maasta henkensä kaupalla.*



Ishikawan tarina on järkyttävä. Perhe lähti köyhistä oloista keskelle totaalista kaaosta, jossa jokainen päivä tuli olemaan taistelua elämästä. Heille valehdeltiin. Heitä kohdeltiin väärin. Jotenkin he onnistuivat sinnittelemään. Jotenkin hän onnistui sinnittelemään.

Minulle oli henkilökohtaisesti järkyttävää kuunnella, mitä kaikkea Ishikawa on joutunut kokemaan ja kestämään. Miten elämä on kohdellut häntä ja hänen perhettään. Niille, jotka kestävät kuulla/lukea todella, todella huonoista oloista, voin suositella tätä elämäkertaa. Se on vaikuttava. Se koskettaa. Jos ei kestä kuulla/lukea kuinka joku nääntyy nälkään tai jotain vastaavaa, ei tähän kirjaan kannata koskea.

Vaikuttava. Julma. Kiinnostava.

Lukijana Villi tekee hyvän työn. Hänellä on myös miellyttävän kuuloinen ääni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti