maanantai 14. kesäkuuta 2021

Niko Hallikainen: Kanjoni

 

Alkuteos: Kanjoni (2020)

Lukija: Niko Hallikainen

Ilmestymisaika: 2020 (ko.painos)

Kesto: 7h 10min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511378747

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

*Kiimaisen vimmainen esikoisromaani on lukijansa alati yllättävä kirjallinen peilitalo. Nuori mies on epätoivoisen rakastunut kouluaikaiseen kiusaajaansa. Kun epävakaa suhde päättyy, kertoja pakenee webcam-seksin pakkomielteiseen pyörteeseen. Ihmeellisen sattuman kautta videoista avautuu huumaava portti uuteen elämään Los Angelesin paahteessa. Kertojan syvä rakkauden kaipuu vie lukijan arvaamattomalle vaellukselle, joka on täynnä varjoja ja runollista ilmaisuvoimaa.

Kanjoni on samaan aikaan pidäkkeettömän ruumiillinen, häpeilemättömän hauska sekä pohjattoman traaginen romaani, joka luo harvinaisen kiihkeän ja vastustamattoman suhteen lukijaan.*



Kanjoni on paikoitellen miltei ällö. (Minkä käsittääkseni kirjailija itsekin on todennut.) Kirjassa käytetään todella paljon alatyylisiä sanoja ja ilmauksia. Se kuvailee miesten välistä seksiä todella tarkasti. Kirjan tarkoitus on selvästi ravistella ja provosoida. Herättää tunteita. Ja sen se todella tekee. Itse ainakin toivoin, että voisin kirjassa olevan webcam-ohjelman lailla vain painaa “seuraava”-nappia...

Kokonaisuutena Kanjoni on rohkea teos, joka varmasti herättää mielipiteitä ja ajatuksia. Kirjan aihe ei minua häiritse, vaikka en olekaan välttämättä ihan noin roisin tekstin ystävä. Itse ärsyynnyin eniten kirjan kertojan epävarmuudesta ja päättämättömyydestä. Minusta tyyppi haluaa vain kiduttaa itseään henkisesti ja oikein rypeä omassa epävarmuudessaan ja itsesäälissään. Onneksi sieltä kuitenkin ehkä löytyy lopulta jotain positiivistakin…?

Kirjailija itse lukenut teoksen. Hallikaisella on mukava ja miellyttävän kuuloinen ääni. Häntä on ihan mukava kuunnella. 

Kokeilemaan suosittelen omalla vastuulla. Ei kaunosieluille tai siveellisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti