keskiviikko 22. kesäkuuta 2022

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema

 

Alkuteos: The Death of Vivek Oji (2020)

Kääntäjä: Sari Karhulahti

Lukija: Jani Toivola

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 7h 38min

Kustantaja: Kosmos

ISBN: 9789523520967

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: q^^

Lukuhaaste 2022: 33. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Afrikkaan (33/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 7, 11, 19, 32 ja 43

*Uuden kirjallisen lupauksen ylistetty romaani

Eräänä päivänä nigerialaisessa kylässä äiti löytää ovensa edestä poikansa ruumiin. Tapahtuma käynnistää tarinan erään perheen yrityksistä ymmärtää lastaan ja tämän elämän mysteeriä. Etäisen isän ja ylisuojelevan äidin kasvattama poika kärsii oudoista muistinmenetyksistä, joiden aikana hän kadottaa otteensa itsestään ja todellisuudesta. Kuka Vivek oikeastaan oli?

Otteessaan pitävä tarina ja unohtumattomat henkilöhahmot tekevät Vivek Ojin kuolemasta romaanin, jota on vaikea laskea käsistään. Se on dramaattinen kertomus perheestä ja ystävyydestä, menetyksestä ja siitä, mitä emme pysty näkemään. Vivek Ojin kuolema on ollut valtaisa arvostelumenestys, ja se nousi suoraan The New York Timesin bestseller-listalle. Teos on Emezin toinen julkaistu aikuisten romaani.

Akwaeke Emezi (s. 1987) on nigerialaistaustainen kirjailija ja videotaiteilija, joka asuu nykyään Yhdysvalloissa. Emezi on ehtinyt menestyksekkään kirjailijanuransa aikana kahmia tunnustuksia, palkintoja ja ehdokkuuksia.*



Ymmärrän, miksi tämä teos herättää keskustelua. Se kertoo tarinan salaisuuksista, jotka osa nuorista ymmärtää, osa ei. Ja joita heidän vanhempiensa ja yhteisönsä on todella vaikea hyväksyä. Niin vahvana elävät kulttuuri ja menneisyys vielä nykypäivänä. Mutta hitaasti on myös muutos levittämässä siipiään. Sen eteneminen vain on kovin hidasta…

Tarina kerrotaan muutaman nuoren kautta. Se alkaa oikeastaan heidän vanhemmistaan ja laajenee vähitellen vasta heihin. Menneisyys on suuri osa heitä. Ja yksi syy siihen, miksi joistain asioista on vaiettava. Vaikka se tarkoittaisi oman itsensä kieltämistä. Kuitenkin, ollakseen onnellinen, on joskus vain uskallettava vapauttaa itsensä ja kuuluttava vain itselleen. Millainen hinta tästä on maksettava?

Vähitellen historia kiertyy tarinaksi, joka paljastaa sen, miksi ja miten Vivek kuoli. Selviää, ettei kaikki ole todellakaan aina niin selvää kuin mitä voisi kuvitella ja että monesti voi olla niin, ettemme tunne rakkaitamme ollenkaan niin hyvin kuin mitä olemme kuvitelleet.

Minulle tarina oli hieman höttöinen ja paikoitellen liian “hämäräperäinen”. Ehkä itseäni häiritsi myös se, että omalla kohdallani "syy" Vivekin kuolemaan oli liian ennalta-arvattava. Kuin myös se, kuka asiasta tiesi kaikkein eniten... Henkilöhahmojen väliset suhteet jotenkin keinotekoisen oloisia, jopa “pakotettuja”. En ehkä osannut päästä sisään kirjan maailmaan. Ihan luettava/kuunneltava, ja uskoisin myös, että keskustelua herättävä.

Parasta tässä äänikirjaversiossa oli lukija. Jani Toivola on tekee loistavan lukusuorituksen ja häntä on mahtava kuunnella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti