sunnuntai 12. kesäkuuta 2022

Anu Holopainen: Filigraanityttö

 

Alkuteos: Filigraanityttö (2021)

Lukija: Emma Louhivuori

Ilmestymisaika: 2021 (ko.painos)

Kesto: 2h 52min

Kustantaja: Otava

ISBN: 9789511393191

Muoto: e-äänikirja (BookBeat)

Peukku: ^^b 

Lukuhaaste 2022: 31. Kirjassa on jotain sinulle tärkeää (31/50)

Sopisi lukuhaasteeseen 2022 ainakin: 7, 8, 13, 28 ja 43

*Rohkea nuortenromaani painajaismaisista mielen koukeroista

Kaksi asiaa pitää Ennin elämän oikeilla raiteilla: filigraanisormus ja leluhylly, jossa lapsuusvuosien pehmot istuvat aina tietyssä järjestyksessä. Jos järjestys menee sekaisin, Enni uskoo jonkin vaaran uhkaavan häntä itseään tai hänen läheisiään. Sormusta Enni pyörittää hädän hetkellä kolme kertaa oikealle, kolme kertaa vasemmalle. Silloin Varoittaja hänen päässään vaikenee ja olo on turvallinen. Kukaan ei sitä ymmärrä. Mutta sitten Enni näkee jotakin. Kohtalotoverin?*



Tunnistan Ennissä itseni. Ja oman ahdistukseni. Holopainen kuvaa riipaisevan hyvin sitä, miten nuori voi ottaa itseensä ympäristön paineita ja laittaa itsensä “syylliseksi” onnettomuuksiin ja muihin ikäviin tapahtumiin. Eikä tähän ole mitään järjellistä syytä. Oma mieli vain toimii jotenkin hassusti ja “väärin”. Eikä siitä ole helppoa tietä pois.

Koskettava kirja vakavasta asiasta. On hyvä, että tästä puhutaan ja saisi puhua lisääkin. Monet vaikenevat, kun eivät halua tulla “leimatuiksi” mitenkään oudoiksi tai kummallisiksi. Lisäksi “normaalien” ihmisten voi olla hankala käsittää tätä pakonomaista tarvetta. Näin ainakin itse olen huomannut.

Hieno tarina. Uskottava. Suosittelen niin nuorille kuin aikuisillekin. Kaikille, jotka huomaavat tai epäilevät, että omassa lähipiirissä saattaa olla joku yliherkkä tai “itsensä syyllistäjä”.

Louhivuori lukee tasaisesti ja varmasti. Ehkä hän saisi olla hieman rohkeampi, mutta toisaalta taas tämä herkkä lähestymistapa sopii hyvin Ennin ääneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti